Hasonlóságok és különbségek Fillon és Juppé programjában

Gazdasági téren ugyanazokat a nagy reformokat javasolja, de számos kérdésben – a külpolitikától kezdve a terrorizmus elleni harcon át a hatalomgyakorlásig – eltérő nézeteket vall a két konzervatív francia politikus, Francois Fillon volt kormányfő és Alain Juppé, akik jövő vasárnap mérkőznek meg egymással az elnökjelölt-állító választás második fordulójában.

A szíriai konfliktus megoldása érdekében Francois Fillon közeledést javasol Oroszországhoz, az ukrán válság miatt Moszkvával szemben meghirdetett embargó feloldását szorgalmazza, és teljes együttműködést szeretne kialakítani a Kremllel. Szövetségre lépne Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és koalíciót alkotna az orosz vezetéssel az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felszámolása végett. Alain Juppé is párbeszédet kezdeményezne Moszkvával, de nagyon kritikus Vlagyimir Putyin orosz államfővel szemben, elítéli őt az aleppói bombázások és a szíriai rezsimmel kötött szövetsége miatt, és szárazföldi beavatkozást sem támogat Szíriában.

Ami az Európai Unió működését illeti, Alain Juppé kevésbé bürokratikus szervezetet szeretne, és a közös védelmi politika mielőbbi elindítását szorgalmazza. Francois Fillon az euróövezet kormányzásának létrehozását tartja a legfontosabbnak.

A belpolitikában Francois Fillon 100 milliárd eurós megtakarítást ígér az állami kiadásokban, Alain Juppé kevesebb konkrétummal szolgált a témában, de szerinte is 85-100 milliárd eurós kiadáscsökkentésre lenne szükség.

Francois Fillon legalább félmillió munkavállalót elbocsátana a közszférából, míg Alain Juppé 200 ezer fővel csökkentené a közigazgatást. Francois Fillon visszaállítaná a 39 órás munkahetet, Alain Juppé viszont megelégedne azzal ha „nőne a hivatalos munkaidő”. De mindketten a közszféra reformját irányozzák elő. Fillon továbbá több kérdésben is népszavazást írna ki, mégpedig a költségvetési egyensúly alkotmányba iktatásáról, az önkormányzatok reformjáról, a nyugdíjrendszer reformjáról, egy bevándorlási kvótarendszer bevezetéséről és a képviselők számának csökkentéséről. Alain Juppé programjában nem szerepelnek referendumok.

Egyik jobboldali jelölt sem vonná vissza az azonos neműek házasodását engedélyező törvényt, de Francois Fillon az örökbefogadás korlátozásával módosítaná azt. Alain Juppé egyáltalán nem nyúlna a szocialisták által elfogadott törvényhez. Mindkét jelölt a forgalmi adó emelését javasolja, Juppé 21, Fillon 22 százalékra. A személyi jövedelemadót Juppé 2 milliárd euróval csökkentené, Fillon pedig egy átfogó adóreformot javasol a vállalkozások támogatására.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »