Piacbefolyásolás miatt vizsgálat indult a VW felügyelőbizottsági elnöke ellen

A piac manipulálásának gyanújával vizsgálatot indított a braunschweigi ügyészség a Volkswagen AG felügyelőbizottsági elnöke, Hans Dieter Pötsch ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban – közölte vasárnap a Volkswagen. A vizsgálat a német szövetségi pénzügyi felügyelet (Bafin) feljelentése alapján indult.

A konszern mindazonáltal tudatta: a vizsgálattal kapcsolatban fenntartja korábbi álláspontját, melynek értelmében a vezetés az ügyben szabályszerűen tájékoztatta a tőkepiacokat. Piacbefolyásolás vádjával az ügyészség már vizsgálatot folytat a Volkswagen AG leköszönt vezérigazgatója, Martin Winterkorn, valamint a hivatalban lévő VW-márkaigazgató, Herbert Diess ellen is.

  • Újabb vizsgálat jöhet
A Bild am Sonntag német hírmagazin hétvégi beszámolója szerint a motorok emissziós értékeinek manipulálására alkalmas szoftverfunkcióra bukkant még a nyár folyamán a kaliforniai CARB környezetvédelmi hivatal az Audinál, mely az automata V6-os modelleket érinti. További részletek

A vád szerint a konszern vezetése nem tájékoztatta időben a befektetőket a dízelbotrányról és fontos információkat tartott vissza az ügyben. A dízelbotrány tavaly szeptemberi kitörése után a Volkswagen AG részvénye nagyot veszített árfolyamából, korábbi 250 eurós csúcsáról egészen 90 euró közelébe esett és még múlt hét pénteken is 120 euró alatt zártak a a cég részvényei.

A Bafin német szövetségi pénzügyi felügyelet ellenőrzi egyebek között azt is, hogy a tőzsdei vállalatok eleget tesznek-e ad hoc tájékoztatási kötelezettségüknek a részvényesek felé a cég gazdálkodását befolyásoló fontosabb eseményekről. A Bafin feljelentése alapján az ügyészség megalapozottnak találta a gyanút, hogy a Volkswagen valószínűleg túl későn tájékoztatta az érintetteket a konszern várható nagy veszteségéről.

A késedelmes tájékoztatás ugyanis nem bocsánatos bűn, az értékpapírpiaci törvény kimondja, hogy a valótlan vagy félrevezető információk adása mellett a fontos, a részvények árfolyamát befolyásoló információk elhallgatása is piacbefolyásolásnak számít.

Tőzsdei árfolyamok a Kitekintőn

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »