A Nyugat szerint orosz és szír harci gépek bombáznak civileket Szíriában

Steven Vandeput belga védelmi miniszter határozottan cáfolta szerdán azokat az orosz vádakat, amelyek szerint a belga légierő polgári célpontokra mért volna légicsapást Szíriában, Aleppó közelében.

Az orosz külügyminisztérium egyik szóvivője szerda reggel azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a keddi támadásban hatan meghaltak, négyen pedig megsebesültek. Marija Zaharovának a – szíriai orosz katonai parancsnokságra hivatkozó – állítása szerint két belga F-16-os gépet észleltek, miközben a térségben szíriai vagy orosz harci repülők nem tartózkodtak.

Erre reagálva Steven Vandeput a Radio 1 flamand közszolgálati rádió adásában leszögezte: „a kérdéses időszakban nem voltak aktívak a belga légierő vadászgépei a térségben”.

A tárcavezető beszélt a légicsapások során alkalmazandó „fékek és ellensúlyok” rendszeréről, amelyet a belga katonáknak tiszteletben kell tartaniuk. Mint mondta, a „járulékos veszteségeket minden esetben el kell kerülni”, „semmilyen kétség nem lehet a célpontot illetően, amelyre kizárólag akkor mérhető csapás, ha 100 százalékos biztonsággal az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető”.

A védelmi miniszter szerint a mostani orosz vádaskodás is része a Kreml taktikájának; Oroszországnak az a célja, hogy feszültséget szítson a koalíción belül.

A nyugati hatalmak háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában.

A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

Forrás: MTI

Friss hírek