Elítélték az aleppói bombázást az uniós külügyminiszterek

Elítélték az orosz és szíriai kormányerők aleppói bombázását az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon, mivel véleményük szerint Moszkva szándékosan támadott meg kórházakat és vette célba a civil lakosságot.

A tanácskozásról kiadott zárónyilatkozatban a külügyminiszterek kijelentették, hogy a szíriai rezsim és orosz szövetségese aránytalan intenzitással és mértékben bombázza Aleppót. A kórházak, az egészségügyi személyzet, az iskolák és az alapvető infrastruktúra szándékos és célzott támadása kimerítheti a háborús bűnök elkövetésének fogalmát – hangsúlyozták a politikusok.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az uniós miniszterek felszólították Oroszországot és Damaszkuszt, hogy hagyjanak fel Aleppó bombázásával és biztosítsák a humanitárius segélyszállítmányok eljutását az ostromlott városba. Kijelentette, Oroszországnak folytatnia kell a párbeszédet az Egyesült Államokkal és más kulcsfontosságú partnerekkel a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Hangsúlyozta, hogy a tagállamok világossá tették, kizárólag a politikai megoldás vezethet békéhez, a konfliktust nem lehet katonai eszközökkel kezelni. Aláhúzta továbbá, hogy folytatni és erősíteni kell az Iszlám Állam és más, a területen működő terrorszervezet elleni közös fellépést. A miniszterek megegyeztek abban is, hogy tárgyalásokat kezdenek a régió országaival a konfliktus befejeződése utáni rendezési tervek előkészítéséről – tette hozzá.

További szankciók Damaszkusz esetében

Az uniós külügyi tanács egyébként úgy határozott, nem hoz elmarasztaló intézkedéseket Moszkva ellen, ugyanakkor a meglévők mellett újabb szankciókat vezet be Damaszkusz esetében. Az emberi jogok megsértése, a civilek ellen irányuló támadások és vegyi fegyverek bevetésének bizonyított használata miatt a miniszterek megerősítették a több mint 200 embert, köztük Bassár el-Aszad szíriai elnököz közel álló magas rangú képviselőket, valamint 70 céget és szervezetet érintő utazási tilalmat és pénzeszközök befagyasztását. A miniszterek kimondták, mindazon felelősöknek, akik megsértették a nemzetközi jogokat, különös tekintettel az emberiség ellenes és háborús bűnnek számító emberi jogokra, valamint a vallási, etnikai csoportok és más kisebbségek ellen bűncselekményeket elkövetettek el, bíróság elő kell állniuk.

Az Európai Unió mindent megtesz az Aszad-rezsimet támogató szíriai személyek és szervezetek, valamint a Szíriával szemben bevezetett korlátozó intézkedések betartásáért mindaddig, amíg az elnyomás tart – írták a miniszterek.

Mogherini továbbá arról tájékoztatott: az uniós szakminiszterek megegyeztek, hogy megkétszerezik az Európai Unió Tunéziának nyújtandó támogatását és 300 millió eurót (mintegy 93 milliárd forint) juttat 2017-ben az észak-afrikai ország munkanélkülisége felszámolására, a gazdasági növekedés és a korrupció visszaszorítása érdekében indított reformfolyamatainak támogatására.

A miniszterek tanácsának tájékoztatása szerint az Európai Unió védelmi és biztonságpolitikai vonatkozású európai globális stratégiája közös jövőképet vázol, a külső partnereivel szorosabb elkötelezettséget javasol a biztonság, a demokrácia, a jólét, valamint az emberi jogok és a jogállamiság értékeinek megőrzése érdekében. A tanács véleménye szerint továbbra is kiemelten kell kezelni a migrációs válság, a terrorizmus okozta konfliktusokat és meg kell adni minden támogatást az ezekben érintett tagállamoknak.

A miniszterek leszögezték, hogy az unió kész fokozni együttműködését Libanonnal és Jordániával a migrációs válság okozta problémák enyhítése érdekében, tekintettel a két ország a térségben betöltött kulcsfontosságú szerepére. A 2016-2020 közötti időszakra előirányzott partnerségi program keretében az unió segítséget ajánl a két közel-keleti országnak a biztonság megőrzéséhez, valamint a gazdasági növekedés fenntartásához és a munkalehetőségek kibővítéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »