Johnson: nincs új hidegháború kialakulóban Oroszország és a Nyugat között

A brit külügyminiszter szerint Oroszország ma nem jelent akkora veszélyt a világ biztonságára és stabilitására, mint az egykori Szovjetunió a hidegháború idején.

Boris Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának többórás csütörtöki meghallgatásán szólt a Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról is, „képtelenségnek” nevezve azokat a félelmeket, hogy Nagy-Britannia a kilépés után bezárná az ajtót a szakképzett külföldi munkaerő előtt.

A szíriai válságról és az Oroszországgal kialakult feszültségekről szólva Johnson kijelentette: nem hiszi, hogy a mai Oroszországot össze lehetne hasonlítani azzal a Szovjetunióval, amelyre ő gyermekkorából emlékszik, éppen ezért „nem teljesen helyénvaló” arról beszélni, hogy új hidegháború van kialakulóban Oroszország és a Nyugat között. Hozzátette: orosz kormányilletékesek legutóbbi kijelentéseivel ellentétben – amelyek szerint oroszfóbiás lenne – ő valójában oroszbarát.

Johnson a hét elején, a szíriai helyzetről a londoni alsóházban tartott vitanapon azt mondta:

  • a szíriai Aleppóban végrehajtott légitámadásokkal Oroszország azt kockáztatja, hogy páriává válik a nemzetközi közösségen belül
  • minden bizonyíték arra vall, hogy Oroszországot terheli a felelősség az Aleppóba indított segélyszállítmányok konvojait ért légitámadásokért
  • nagyon szeretné, ha „azok az emberek”, akik e támadásokért felelősek, a nemzetközi büntetőtörvényszék elé kerülnének
  • szeretné azt is, ha tüntetések lennének a londoni orosz nagykövetség előtt
  • ideje lenne tanulmányozni a szélesebb körű brit katonai aktivitás lehetőségét Szíriában, de ez csak egy olyan koalícióban lehetséges, amelyet az Egyesült Államok vezet, és „ez még nagyon messze van”
  • nem sok reményt lát egy repüléstilalmi övezet kialakítására a szíriai konfliktusövezetben – ennek lehetőségét a hét eleji alsóházi vitanapon kormánypárti képviselők vetették fel – de a külügyi bizottság meghallgatásán azonban Johnson úgy fogalmazott, hogy a brit kormány tisztában van egy ilyen repüléstilalmi övezet kialakításának „nehézségeivel és következményeivel”. Nagy-Britannia ezt nem tudja vállalni, hacsak nem áll készen arra, hogy lelője a repüléstilalmat megsértő repülőgépeket és helikoptereket.

Az orosz kormány éles hangú tiltakozással reagált Johnson kijelentéseire.

  • Kapcsolódó anyagunk:

A Brexit-folyamatról szólva Boris Johnson közölte: Nagy-Britannia visszaszerzi ellenőrzését határai felett, de ez nem azt jelenti, hogy a jövőben „ellenségessé válik” azokkal a „tehetséges emberekkel” szemben, akik Nagy-Britanniában akarnak dolgozni. A külügyminiszter nagyon fontosnak nevezte, hogy a brit kormány továbbra is nyitottságát hangoztassa, és jelezze, hogy szívesen látja „azokat a nagyszerű embereket”, akik hozzájárulnak London és az Egyesült Királyság gazdaságának növekedéséhez.

Johnson szerint a Brexit-folyamat nem arra ad felhatalmazást, hogy Nagy-Britannia „önmagába forduljon és felhúzza a felvonóhidakat, vagy elvágja magát a nemzetközi közösségtől”.

Friss cikkünk a témábanÚjabb szankciókat vetne ki az EU szírek és oroszok ellen

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »