Bevándorlás: a menedékkérők dolgozhatnak ellátásért cserébe

Az osztrákok többsége támogatja, hogy a menedékkérők közmunkát végezzenek, azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy mindezért kapjanak-e a szociális juttatáson túl kiegészítő összeget is – derül ki a Kurier című lap által hétfőn bemutatott felmérésből.

Az osztrák OGM közvélemény-kutató mintegy négyszáz ember részvételével végzett vizsgálatot.

A kutatás szerint a válaszadók 90 százaléka támogatja a menedékkérők közmunkavégzését, jellemzően az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek szavazói. Az indokok azonban igen különbözőek. A válaszadók nagy része úgy véli, hogy a menedékkérők szállásért és ellátásért „cserébe” dolgozzanak. A Zöldek szavazói szerint elsősorban társadalmi beilleszkedés miatt fontos a munkavégzésük.

A megkérdezettek fele szerint a közmunkát végző menedékkérőknek járna pluszpénz, negyven százalék azonban ezt elutasítja. Jellemzően az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói ellenzik a külön díjazást, szerintük ugyanis a menedékkérőknek nem is kellene az országban tartózkodniuk. A felmérésben részt vevők többsége a 2,5 eurós óradíjat támogatja.

Az utóbbi napokban vita alakult ki az osztrák kormánypártok és szervezetek között a közmunkát végző menedékkérők díjazásáról és annak mértékéről. A tartományi menekültügyi illetékesek az óránkénti öteurós díjazást javasolták.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter viszont legfeljebb 2,5, átlagosan 1,7 euró óradíjat adna a menedékérőknek, éppen annyit, mint a polgári szolgálatot végzők kapnak. Az osztrák Gazdasági Kamara vezetője nem támogatja, hogy a menedékkérők a közmunkáért pénzt kapjanak, hiszen – indoklása szerint – szállás és ellátás jár nekik.

Ausztriában augusztus végéig 26 500 menedékkérelmi eljárás indult meg idén. A kormány döntése értelmében 2016-ban legfeljebb 37 500 kérelem nyújtható be az osztrák hatóságokhoz.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »