Szlovákia lakosai költik a legkevesebbet élelmiszerre

Az euróövezet országai közül Szlovákia lakosai költik a legkevesebb pénzt élelmiszerre, ennek ellenére az ő pénztárcájukat terheli meg a legjobban ez a kiadás.

Az euróövezet háztartásai átlagosan 6400 eurót költenek ételre évente. Szlovákiában ez a szám jelentősen kisebb, mintegy 3800 euró – derül ki az Európai Központi Bank felméréséből. Ez a szám a legalacsonyabb az egész övezetben – a másik oldalon azonban a szlovákiai háztartások összbevételéhez képest az élelmiszervásárlás arányaiban kifejezetten sokat visz el a kasszából, csaknem a legtöbbet az euróval fizető országok közül.

Egy átlagos szlovákiai háztartás a legtöbbet a lakhatásra költi, az összes bevétel csaknem 28 százalékát – mondta Eva Sadovská, a Postabank elemzője az aktualne.sk hírportálnak. A második helyen az élelmiszer áll, mely 17 százalékot visz el a családi kasszából. Más árura és szolgáltatásra jelentősen kevesebbet költünk.

Az élelmiszerárak változásai épp ezért észrevehetően hatnak a lakosságra – mindennek tetejébe az utóbbi években az élelmiszerek egyre drágábbak lettek, áraik sokszor gyorsabban nőttek, mint más áruk és szolgáltatások árai.

Az, hogy a szlovákiai lakosság kevesebbet engedhet meg magának, mint más euróövezeti országok lakói, azzal függ össze, hogy Szlovákiában a legalacsonyabbak a bérek. Az Eurostat kimutatása szerint az EU-országok közül Szlovákia az órabér tekintetében hátulról a hetedik, az euróövezet országai közül pedig utolsó, az olyan csőd szélén álló országok is megelőzik, mint Görögország vagy Ciprus. Emellett a szlovákiai bérek nem csak alacsonyak, de lassan is nőnek.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

pcarena.hu

Régi eszközök új korszaka: Felújítás és újrafelhasználás (x)

Eszedbe jutott-e már valaha, mi történik a régi, elhasználódott számítógépekkel, tabletekkel és okostelefonokkal, miután elérkezett a csere ideje? Sok vállalat egyre nagyobb hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra és a tudatos erőforrás-gazdálkodásra, így az elavult készülékek újrahasznosítása és újrafelhasználása egyre fontosabb szerepet kap. 

Read More »