Kiváló számokat hozott az Egis

Az Egis kiváló számokat hozott negyedéves gyorsjelentésében; 6,6 milliárd Ft-os nettó profitja még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta. A felülteljesítés fő oka egy 770 millió Ft-os egyszeri adó visszaírás, melyet a kormány decemberi döntése után tudott megtenni a gyógyszercég. A kabinet ugyanis határozatlan időre meghosszabbította a K+F költségek leírhatóságát az orvos-látogatói és a támogatás arányos költségvetési befizetésekből, a teljes összeg 90%-ig.

A dinamikus profitbővülést (+23,5% év/év) azonban a pénzügyi sor szép teljesítménye és a Hungaropharma követelés-leírás miatt nyomott bázisidőszak is segítette.

bevételi oldal 1% elmaradt a várakozásoktól, de ennek ellenére több mint 3%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az orosz és FÁK piacon elért rendkívüli növekedés még a kedvezőtlen devizaárfolyam alakulás (3% év/év Forinterősödés a Rubellel szemben) és a hazai piac jelentős visszaesése ellenére is emelni tudta az összértékesítést. Az üzemi  sor is jelentősen felülmúlta a várakozásokat, hiszen 10% visszaesés helyett 1,6%-kal nőtt a működési eredmény év/év alapon. Jóllehet, már itt is megjelent az adóleírás hatása, hiszen a speciális befizetéseket az egyéb ráfordítások között számolja el a vállalat.

Az Egis menedzsmentje még korábban a megszokott 120 Ft-ról, 240 Ft-ra duplázta az osztalékot, ez azonban még mindig 1,3%-os osztalékhozamot jelent, mely még mindig alacsonynak számít a szektorban. A vállalat jelzése szerint idén jelentős akvizícióra készül, melyet támogat hatalmas (5000 Ft/részvény) nettó készpénzállománya.

Úgy gondoljuk, hogy az Egis árfolyama folytathatja az emelkedést a fenti számok tükrében. A 3,1-es EV/EBITDA, a szektor 7-es átlagának kevesebb, mint fele, így a piaci szereplők könnyen felülsúlyozhatják a Richter kistestvérét a nagytestvér kárára.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek