Tarlós István „Novi Sadba” látogat

A magyar Önkormányzati Sajtószolgálat híreinek böngészése közben bukkant rá a Vajdaság Ma munkatársa egy rövid írásra, „amely mellett nem mehet el szótlanul az ember” – fogalmaz Ternovácz István. Íme a szöveg, integrális változatban:

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2011. január 31., hétfő 11:13

„Tarlós István Novi Sadba látogat

Tarlós István Budapest főpolgármestere hivatalos látogatásra két napra Novi Sadba utazik. A városvezetőt Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Kenderesi Andrea, a Fővárosi Önkormányzat Nemzetközi Kapcsolatok Irodája vezetője kíséri el január 31-én a vajdasági városba. A küldöttség Igor Pavlicic Novi Sad polgármestere meghívására egyebek mellett látogatást tesz a Matica Srpskában, Szerbia legrégebbi kulturális intézményében, majd a program fő aktusaként részt vesz a Szerb Nemzeti Színházban sorra kerülő „Novi Sad Város Napja” nevű ünnepségen a Februári Díj átadásán. A jutalom a napokban 263. évfordulóját ünneplő település legrangosabb elismerése.”

„Eddig a hír, amelynek szerzője nem tudja, hogy Novi Sad magyar neve Újvidék. Ebből az következik, hogy nekünk, vajdasági magyaroknak nemcsak az itteni szerb többséggel kell megvívnunk a küzdelmet a magyar nyelv egyenrangú használata érdekében, hanem saját tudatlan anyaországi kollégáinkkal is. Történik ez azt követően, hogy a Fidesz-KDNP kormánykoalíció történelmi léptékű döntéseket hozott a magyar nemzet újraegyesítése érdekében” – írja Ternovácz.

A vajdasági hírportál munkatársa szerint Tarlós István látogatása kapcsán felmerül a kérdés, hogy Budapest főpolgármesterét Újvidékre utazása előtt értesítették-e tanácsadói arról, hogy  vendéglátója, a demokrata párti Igor Pavličić nem hajlandó szóba állni azokkal az újvidéki magyarokkal (sőt írásos megkeresésükre sem válaszol!), akik azt szeretnék elérni, hogy a Futaki úti katolikus temetőben megépülhessen az 1944-ben ártatlanul kivégzett magyarok emlékműve.

Makovecz Imre 1995-ben ingyen elkészítette a Csonka tornyú kápolnát ábrázoló emlékmű tervrajzát. Az emlékkápolna azért nem épülhet meg, mert ehhez 16 éve folyamatosan hiányzik a városvezetés támogatása. Milošević szocialistái, Šešelj vajda radikálisai, de Tadić államfő demokratái sem akarják azt, hogy a magyar áldozatokra kápolna emlékeztessen Újvidék szívében. Ehhez hiányzik – most éppen – Igor Pavličić hozzájárulására.

Jó érzéssel töltené el a vajdasági magyarokat, ha Tarlós István Budapest főpolgármestere kétnapos újvidéki tartózkodása során ez ügyben is váltana néhány szót újvidéki kollégájával. Hátha neki sikerül az, amit anno sem Szili Katalin volt országgyűlési elnöknek, sem Egeresi Sándornak, a tartományi képviselőház elnökének nem sikerült kieszközölnie, pedig megpróbálták. Most Tarlós István polgármester úrnak is meg kellene próbálnia. Ennek most van itt az ideje, a magyar-szerb történelmi tényfeltárás és megbékélés küszöbén – zárul a Vajdaság Ma cikke.

Kitekintő / Vajdaság Ma - Ternovácz István

Friss hírek