Az USA egyelőre elveti Stoltenberg javaslatát

Az Egyesült Államok egyelőre nem változtatott ellenző álláspontján, ami az Ukrajnának küldött amerikai fegyverzet felhasználását illeti orosz területen – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott online sajtóbeszélgetésén szerdán.

John Kirby ezzel Jens Stoltenberg hétfői felvetésére reagált, miszerint a Kijevnek átadott NATO-fegyverek azonnal ukrán tulajdonba kerülnek, ennek fényében pedig Kijevnek képesnek kell lennie arra, hogy azokkal csapást mérjen például oroszországi légi bázisokra. Stoltenberg ezzel azt a jelenlegi álláspontot kérdőjelezte meg, ami alapján Ukrajna a NATO által biztosított eszközöket csak saját területén belül használhatja.

A Fehér Ház tisztségviselője emlékeztetett arra, hogy az amerikai illetékesek az ukrajnai háború kezdete óta minden nap egyeztetnek az ukrán partnerekkel a szükségletekről. Ezek egy része eszközökre vonatkozik, egy része kiképzésről, más része pedig tanácsadásról szól – mondta, hozzátéve, hogy a konzultációk jelenleg is tartanak.

A nemzetbiztonsági szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai támogatások a hadszíntéren zajló műveletekhez is idomulnak, és ez a jövőben sem fog változni.

A Svájcban június közepére tervezett békecsúcson az amerikai részvétel formájával kapcsolatban John Kirby azt mondta, hogy az amerikai hosszú távú kiállás Ukrajna mögött változatlanul érvényes, tekintet nélkül arra, hogy ki ül majd amerikai részről a tárgyalószékben a nemzetközi eseményen.

Függetlenül attól, hogy a háborút követően milyen viszonyok alakulnak ki, Ukrajnának hosszú közös határszakasza lesz Oroszországgal, amelyet meg kell védenie, az amerikai elnök pedig elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távon ott áll majd Ukrajna mellett – fejtette ki a kommunikációs koordinátor.

John Kirby arra is kitért, hogy az Egyesült Államok a megszületése óta támogatja a tíz pontból álló ukrán úgynevezett békeformulát, és annak fejlesztésében is aktívan részt vett. Antony Blinken külügyminiszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közösen dolgozott a világ több országával annak érdekében, hogy működőképessé tehessék – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Háznak volt-e tartalmi hozzájárulása az ukrán békeformulához, és erről zajlott-e párbeszéd, John Kirby azt válaszolta: természetesen.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek