Fontos a madáritató (x)

A hajnalok és a korai órák sokak számára máris barátságosabbak, ha madárcsicsergéstől hangosak. Ez megtöri az egyhangúságot és élettel tölti meg a szürke hétköznapokat. Talán ezért is szeretnek sokan madarakat tartani az otthonaikban, s ezért látni sok erkélyen is a melegebb időben kalitkákat.

Legyen mindig friss vize

A Falatozoo.hu állateledel webáruház madaras kellékei között eleségeket, felszereléseket és játékokat is találsz. Nagyon fontos, hogy mind a szabadon élő, mind pedig az otthon tartott madarak minden nap elegendő folyadékhoz jussanak. Inniuk és fürödniük is kell, hiszen rendkívül lényeges a megfelelő hidratáltság biztosítása és a tollak tisztán tartása. A por és a szennyeződések, valamint a paraziták gátolhatják a röpképességet.

Az egészséges ivóvíz és fürdővíz biztosításához egy jó madáritató elengedhetetlen. Manapság a szabadon élő szárnyasok számára egyre nagyobb gondot okozhat a napi ivóvíz szükséglet kielégítése. Számukra az állatbarátok gondoskodhatnak erről. Ha szereted őket, akkor tegyél ki nekik egy madáritatót!

Milyen egy jó otthoni madáritató?

Mind az otthon tartott, mind pedig a szabadon élő madarak számára nagy szolgálatot tesz egy jó madáritató. Otthonra a legjobb olyan eszközt beszerezni, amely megfelel az adott fajta méretének, életmódjának és szokásainak. Ehhez érdemes lehet tanácsot kérni hozzáértőktől.

Az önitatók és önetetők gazdag választéka áll ugyanis a madárbarátok rendelkezésére. Ezekkel már mindenki biztosítani tudja, hogy amíg nem tartózkodik otthon, addig e felszerelésekkel megfelelően legyenek ellátva az otthoni kis vagy nagyobb szárnyasok. Ha megkapják a számukra szükséges eleség- és vízmennyiséget, akkor egészségesen és kiegyensúlyozottan fejlődhetnek. Érdemes könnyen tisztítható és karbantartható modellt vásárolni, ami stabilan áll majd, nem borul fel vagy esik le. Kaphatók már csőrbarát kialakítású termékek.

A szabad madarak számára

Más a helyzet a szabadban élő madárfajtákkal. Sok szempontot kell figyelembe venni a madáritató kiválasztásánál, mert kint sokkal könnyebben történhet valami baj. Ne legyen túl kicsi vagy túl nagy a kiválasztott tál. Egy műanyag virágalátét remek választás lehet, ha kb. 50 cm átmérőjű és 5-6 cm mélységű. Ha túl mély, a csöppnyi madaraknak tegyél bele egy követ vagy ágat.

Ha sok madár használja az itatót, akkor gyakrabban érdemes kimosni és fertőtleníteni, nehogy algásodás indulhasson el, vagy valamilyen fertőzés alakulhasson ki benne. Ilyenkor gyakrabban kell utántölteni a vizet, de nagy melegben is, mert gyorsan elpárolog. Télen se feledkezz el az itatásról, ilyenkor talán még nehezebben találnak a madarak vizet. Ám a fagyás miatt gyakrabban töltsd tele a tálat.

Ha otthon tartasz madarat, akkor felelősséggel tartozol érte. E fajok legtöbbje már nem képes az önálló életre, így rád van utalva majdnem mindenben. Gondoskodj jóllétéről megfelelő itatóval is.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek