Orosz állami ingatlanokat zároltak Csehországban az ukrajnai invázió miatt

Többtucatnyi orosz tulajdonú ingatlant zároltak a cseh hatóságok, miután az Ukrajna elleni katonai támadás miatt a prágai kormány szerdán a nemzeti szankciós listára helyezte a külföldön lévő orosz vagyont kezelő moszkvai állami céget.

„Minden orosz állami tulajdonú ingatlanra hatósági zár került csütörtökön” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter pénteken Prágában újságíróknak.

A befagyasztott orosz tulajdonú ingatlanok többsége Prágában, Közép-Csehországban és Karlovy Varyban található – tette hozzá a miniszter.

Jan Lipavsky egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy az oroszok 42 nagyobb ingatlant birtokolnak Csehországban. Ezeket Moszkva a diplomáciai képviselet épületeinek nyilvánította, de Lipavsky szerint a csehek kiderítették, hogy jelentős részük nem diplomáciai célokra szolgál.

A cseh szankciós listán a szerdai kormánydöntés után már hét orosz személy, illetve cég szerepel. Az intézkedés nem vonatkozik az orosz diplomáciai ingatlanokra, mint például a prágai orosz nagykövetségre vagy a nagykövet rezidenciájára – jegyezte meg a CTK hírügynökség.

A cseh sajtó szerint Prága azt szorgalmazza, hogy az orosz vagyont az Európai Unió összes tagállamában fagyasszák be.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek