Ezúttal sem emelte tovább a kamatokat a Fed

Nem változtatott az irányadó kamat célsávján az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán. A döntés megfelelt a várakozásoknak, a célsáv így a második egymást követő alkalommal maradt 5,25-5,50 százalékon.

A Federal Reserve kétnapos ülését követő sajtótájékoztatón Jerome Powell elnök a döntést befolyásoló tényezők közül kiemelte: az infláció ugyan csökken, de változatlanul jóval meghaladja a célnak tekintett 2 százalékot. Kitért még a változatlanul élénk munkaerőpiacra, valamint az erős gazdasági növekedésre is.

A GDP-növekedéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy sok elemző várja annak mérséklődését, de hozzátette, hogy a gazdaság egyelőre meglepően ellenállónak bizonyul a különböző piaci hatásokkal szemben. Jerome Powell ugyanakkor elismerte, hogy az amerikai emberek pénzügyi körülményei romlottak a magas kamatkörnyezet miatt, hiszen a hitelköltségek emelkedtek, a lakáspiac pedig gyakorlatilag befagyott.

https://www.instagram.com/p/CzHbXCTrE2v/

A jövővel kapcsolatban kijelentette, hogy most nem esett szó a decemberi kamatdöntő ülésről, de „két alkalommal történt szinten tartás után nehéz újra emelni az irányadó kamatszinten”. Ezzel együtt arról is beszélt, hogy még nem érték el azt a pontot sem, amikor további kamatemelés nélkül az infláció visszalendíthető lenne a 2 százalékos szint felé.

A Fed-elnök a tájékoztatón a kamatdöntést befolyásoló tényezők között említette a július óta másfél évtizede nem látott magasságba emelkedett amerikai államkötvényhozamokat is. Elemzői vélemények szerint a Fed a jövő év első hónapjaiban is az 5,25-5,5 százalék közötti sávban tarthatja az irányadó kamatszintet.

Forrás: MTI / CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek