Az erős dollár tartja nyomás alatt a piacokat

Az előző napi veszteséges zárás után indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden a főbb értékpapírpiacokon. Az európai tőzsdék kedden indexcsökkenéssel kezdtek, mivel a főbb gazdaságoknál a hosszabb távra elnyúló monetáris szigorítás kilátása, a dollár erősödése és a kötvényhozamok emelkedése rontotta a befektetői hangulatot.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,45 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,65 százalékkal kezdett alacsonyabban. A londoni FTSE-100 index 0,35 százalékkal csökkent a kezdéskor, a frankfurti DAX 0,50 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,59 százalékkal nyitott alacsonyabban. A milanói tőzsdeindex 0,47 százalékkal, a madridi 0,63 százalékkal kezdte alacsonyabban a keddi kereskedést.

A piac a héten esedékes inflációs és egyéb európai gazdasági adatokra készül, amelyek befolyásolhatják az Európai Központi Bank következő monetáris politikai lépését.

Az olajár kedden csökkent, amit szintén a vezető gazdaságokban az eredetileg tervezettnél valószínűleg tovább húzódó monetáris szigorítási szakaszra adott reakciónak tulajdonítanak a piacon.

Mindenesetre a világpiaci olajár június vége óta közel 30 százalékkal emelkedett, mivel az OPEC+ nagyjai, Szaúd-Arábia és Oroszország az év végéig meghosszabbították a termeléscsökkentést, ami a negyedik negyedévben tovább szűkíti az olajkínálatot. Emellett Oroszország a közelmúltban átmeneti tilalmat rendelt el a legtöbb országba irányuló üzemanyag-exportra, miközben az Egyesült Államok olajtermelése tovább csökkent.

Az amerikai WTI nyersolaj ára az európai piacok nyitásakor 1,00 százalékkal állt alacsonyabban a globális forgalomban hordónként 88,78 dolláron, a Brent ára pedig 1,05 százalékkal ment lejjebb 92,31 dollárra.

Az arany árát a dollár árfolyamának az erősödése és a kötvényhozamok emelkedése szorította le. A dollárindex 0,14 százalékkal emelkedett 106,15 pontra. Az eurót 0,15 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0574 dolláron. A dollárindex már tíz havi csúcsnál jár, az eurót pedig március közepe óta a leggyengébb árfolyamon jegyzik. Az arany spot ára 0,24 százalékkal csökkent, és 1911,11 dollárra unciánként.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »