A róla szóló könyvet is elolvashatja a börtönben a Theranos alapítója

A Bryan tábor egy minimális biztonságú, kizárólag nők számára fenntartott létesítmény, amely Houstontól mintegy 100 mérföldre északnyugatra található.

A Szövetségi Börtönügyi Hivatal, valamint jelenlegi és volt rabok szerint mintegy 720 olyan elítéltnek ad otthont, akiket többnyire fehérgalléros bűncselekményekért, alacsony szintű kábítószer-bűncselekményekért és illegálisan az országban tartózkodó bevándorlók rejtegetéséért ítéltek el.

https://www.instagram.com/p/Cs49XXPsEPx/

A börtön könyvtárában megtalálható egy példány a Bad Blood című, a Theranos felemelkedését és bukását dokumentáló könyvből,  így egyes rabok már kifejezetten várják, hogy találkozhassanak a cég alapítójával, Elizabeth Holmes-sszal.

A Theranos azzal vált hírhedtté, hogy állításuk szerint gépükkel mindössze pár csepp vérből, igen korai szakaszban kimutathatóak olyan betegségek, mint a rák vagy a cukorbetegség – a forradalminak tűnő megoldás nyomán pedig a Theranos cég piaci értéke 2013-ra már 10 milliárd dollár közelébe emelkedett.

Holmes a Theranos egészségügyi vállalkozás alapítójaként 2010 és 2015 között megtévesztette a befektetőket azzal, hogy elhitette velük, forradalmi találmányának köszönhetően mindössze pár csepp vér elegendő egy teljes vérkép összeállításához és különböző betegségek kimutatására.

A Theranost sokáig „a Szilícium-völgy kedvenceként” emlegették, Holmes pedig számos elismerést kapott, egyebek között Barack Obama akkori amerikai elnök is kitüntette.

2016-ra azonban kiderült, hogy az eljárás valójában nem működik, a Theranos gépei pontatlan eredményeket adnak és emiatt a páciensek vérét hagyományos módszerrel vizsgálták. A vállalat a botrány kitörése után gyorsan csődbe ment, majd 2018 szeptemberében hivatalosan is megszűnt, Holmes ellen pedig – a Theranos korábbi operatív főigazgatójával, Ramesh „Sunny” Balwanival együtt – még abban az évben vádat emeltek.

Forrás: WSJ / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek