Elhalaszthatják az ukrán nyelvű oktatásra való áttérést a nemzetiségi iskolákban

Az ukrán parlament napirendre vette azt a törvényjavaslatot, amely egy évvel, azaz 2024 szeptemberéig elhalasztaná az ukrán nyelvű oktatásra való áttérést azokban az iskolákban, amelyekben az Európai Unió valamelyik nyelvén folyik jelenleg az oktatás, így a magyar nemzetiségi iskolákban is – közölte Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő az UNN ukrán hírügynökség szerint.

„A Verhovna Rada (parlament) egy lépést tett afelé, hogy 2024. szeptember 1-jéig elhalasszák az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, amelyek valamelyik uniós ország nyelvén tanítanak: napirendre tűzte a törvényjavaslatot” – írta Honcsarenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő pontosította, hogy a törvényhozás nem fogadta még el első olvasatban sem a javaslatot, csupán napirendre tűzte, és csökkentette az alternatív törvényjavaslatok benyújtásának határidejét. Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben.

Honcsarenko tájékoztatása szerint a dokumentum előírja, hogy az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó és az Európai Unió valamely hivatalos nyelvén tanuló diákok, akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg tanulmányaikat, továbbra is anyanyelvükön tanulhassanak úgy, hogy 2024. szeptember 1-ig fokozatosan emelkedik az ukrán nyelven tanult tárgyak száma.

Az UNN emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány márciusban azt mondta: csak akkor támogatja Ukrajna EU-tagságát, ha az ukránok módosítják oktatási törvényüket. Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a magyar kormány örömmel javítja Ukrajnával való kapcsolatát, ha az ukránok módosítják oktatási törvényüket. Szerinte ugyanis a törvény a magyar nyelvhasználat korlátozása miatt „az európai értékeket lábbal tipró” intézkedéseket tartalmaz – fűzte hozzá az ukrán hírügynökség.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek