Egyszerűsítenék a vámeljárásokat az EU-ban

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be az Európai Unió 1968-ban létrehozott vámuniójának reformjára: az intézkedések leegyszerűsítenék a vámeljárásokat a gazdasági szereplők számára, mérsékelnék a vámeljárások nehézkességeit, a hagyományos vám-árunyilatkozatokat pedig az importfelügyelet adatvezérelt megközelítésével váltanák fel – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

 

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte, az új intézkedések a vámhatóságok számára elérhetővé teszik azokat az eszközöket és erőforrásokat, melyek segítségével megfelelően értékelhetők és leállíthatók az EU-ra, valamint az uniós állampolgárokra és a tagállami gazdaságokra nézve valós kockázatot jelentő behozatalok.

Elmondta, az előterjesztett reform válasz az uniós vámhatóságok működését jelenleg megnehezítő körülményekre, többek között a kereskedelem, azon belül is az e-kereskedelem volumenének jelentős növekedésére, az uniós előírások betartásának növekvő számú ellenőrzésére a határokon, valamint a változó geopolitikai viszonyokra és válságokra. A vámügyi keretrendszert hozzáigazítja a zöldebb, digitálisabb korszak követelményeihez, és hozzájárul az egységes piac biztonságosabbá és versenyképesebbé tételéhez – mondta.

A reform ezeken túl egyszerűsíti és ésszerűsíti a gazdasági szereplőkre vonatkozó vámügyi jelentéstételi követelményeket, például azáltal, hogy csökkenti a behozatali eljárások lebonyolításához szükséges időt, egységes uniós interfészt biztosít, és megkönnyíti az adatok további felhasználását. Ily módon elősegíti azt az uniós célkitűzés teljesítését, hogy az adminisztrációs terhek 25 százalékkal csökkenjenek, ugyanakkor ez ne ássa alá a kapcsolódó szakpolitikai célkitűzéseket – hangsúlyozta.

Közölte továbbá, egy új uniós vámhatóság fogja felügyelni az új rendszert működtető uniós vámügyi adatközpontot, amely idővel felváltja az uniós tagállamok meglévő vámügyi informatikai infrastruktúráját. Ez évente akár 2 milliárd euró megtakarítást jelenthet majd a működési költségek terén. Az új hatóság a kockázatkezelés és a vámellenőrzések jobb uniós megközelítését is elő fogja mozdítani – tette hozzá.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »