Olaf Scholz a bevándorlással oldaná meg Európa munkaerőhiány-problémáját

Európának munkaerőre van szüksége, a jelenlegi munkaerőhiányt a szabályozott, okos, ellenőrzött és jogszerű bevándorlást lehetővé tevő migrációs politika orvosolhatja – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Olaf Scholz, az Ez Európa címmel rendezett EP-vitán a közös uniós migrációs és menekültügyi megállapodás mihamarabbi elfogadását sürgette, amelynek középpontjában – szavai szerint – a szolidaritásnak kell állnia. Az illegális migrációt úgy kell kezelnie az Európai Uniónak, hogy az európai értékeket ne árulja el közben – hangsúlyozta.

A német kancellár kijelentette: Európának új szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötnie, és egyenlő feltételek melletti partnerségeket kell kialakítania. „Ha az elkövetkező években sem változtatunk hozzáállásunkon a szabadkereskedelmi megállapodásokat illetően, akkor mások diktálják majd a szabályokat, alacsonyabb környezetvédelmi és társadalmi normákkal” – magyarázta.

A gyarmatosítás következményeinek leküzdése az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokkal kötött európai partnerség alapvető eleme kell legyen – mondta Scholz, majd hozzátette: az ilyen partnerségeknek „hátra kell hagyniuk az elmúlt évtizedek eurocentrikus nézetét”, javítaniuk kell az élelmezésbiztonságot, le kell küzdeniük a szegénységet, és segíteniük kell az éghajlat és a környezet védelmét.

„Európának a világ felé kell fordulnia” – fogalmazott a német kancellár, majd hozzáfűzte: egy „kibővített és megreformált” Európai Unióra van szükség, amelyhez az EU külpolitikájában több döntést kell hozni minősített többséggel.

A német kancellár azt is hangsúlyozta, hogy „a rivalizálás és a verseny erősödött” Kína részéről. Kína partner, versenytárs és rivális, ugyanakkor nem a kapcsolatok felszámolására, hanem „okos kockázatcsökkentésre” kell törekedni Pekinggel kapcsolatban – mondta.

Kijelentette továbbá: Európának nem szabad megijednie Oroszország győzelemnapi katonai felvonulásán bemutatott fegyvereitől. „Legyünk kitartóak és rendíthetetlenek Ukrajna támogatását illetően” – fogalmazott.

Olaf Scholz mindemellett közölte: az EU az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyságának javításán dolgozik. Cél a meglévő szankciók betartatása – hangsúlyozta. A következő, immár 11. szankciós csomag „nem az utolsó” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »