450 bázisponttal lejjebb került a kamatfolyosó teteje

Ma tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Piaci elemzők arra számítanak, hogy a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 13,0 százalékos szintjén, de szűkíti a kamatfolyosót, miután Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt héten erre utalt.

Virág Barnabás egy konferencián beszélt a kamatfolyosó szűkítéséről, a várakozások szerint a grémium a kamatfolyosó 25 százalékos felső határát csökkenti, ezzel pedig közelebb kerülhet a kamatfolyosó felső széle a jelenleg 18 százalékos irányadó kamathoz és a 13 százalékon álló alapkamathoz.

A múlt heti bejelentésre a forint euróval szembeni árfolyama hirtelen gyengüléssel reagált, az árfolyam a 370-es szintekről pár óra alatt 380-ig gyengült, majd onnan korrigálni kezdett, jelenleg 377 környékén forog.

A jegybank tavaly szeptember 27-én 125 bázisponttal – az augusztusi 100 bázispont szigorítás után – emelte az alapkamatot 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az emelési ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott: az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti.

  • Frissítés:
A jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén nem változtatott ma az MNB Monetáris Tanácsa, a kamatfolyosót azonban az előzetes jelzésnek megfelelően szűkítette, annak felső szélét 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette keddi kamatdöntő ülésén.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek