A Twitterről is eltávolítják a kormánykritikus hangokat Indiában

Az utóbbi hetekben több indiai politikus, újságíró és aktivista profilját tiltotta le a Twitter, a vádak szerint az indiai kormány nyomására – írta szerdán honlapján a The Guardian című brit napilap.

A Twitter – amelynek India a harmadik legnagyobb piaca a világon az Egyesült Államok és Japán után – több mint 120 fiókot tett elérhetetlenné Indiában, köztük Jagmeet Singh indiai származású kanadai politikus, Rupi Kaur szintén indiai származású kanadai költő, valamint több újságíró és egy indiai parlamenti képviselő profilját. A Twitter blokkolta a BBC pandzsábi irodájának fiókját is.

Az elsősorban a szikh diaszpórára összpontosító Baaz News nevű hírportál társalapítója, a Torontóban élő Jaskaran Sandhu arról számolt be, hogy március végén arról tájékoztatták emailben, hogy Twitter-profilját felfüggesztik Indiában. Az intézkedést a közösségi oldal nem indokolta.

„Az indiai kormány részéről már mindennapossá vált, hogy drákói szigorral lépnek fel a szikh vagy más kisebbségi közösségek részéről érkező bírálatokkal szemben. A Twitter lépése csak újabb példa a polgári szabadságjogok és a demokratikus jogok elleni támadásra Indiában” – vélte Sandhu.

Március közepén az indiai hatóságok nagy erőkkel keresést indítottak Pandzsáb államban egy szikh szeparatista prédikátor elfogására, a művelet részeként az érintett területeken blokkolták az internetet. Az eset után az indiai kormány kérvényezte a Twittertől, hogy távolítsa el bizonyos emberek fiókját.

Az indiaiak számára a közösségi média oldalak jelentik az egyik utolsó olyan felületet az elégedetlenség kifejezésére, amely még elérhető maradt azt követően, hogy a hagyományos sajtótermékek nagyrészt behódoltak a kormányzat felől érkező nyomásnak. Indiában 2021-ben vezettek be szabályokat a hírportálok, a közösségi média és a streamingszolgáltatók által közölt tartalmak szabályozására. A törvények alapján az államnak jogában áll eltávolíttatni minden olyan tartalmat, amelyet „kifogásolhatónak” minősít.

A digitális szabadságjogokat védelmező Internet Freedom Foundation indiai szervezet igazgatója, Pratik Vaghre szerint az eltávolított anyagok nagy része olyan médiatartalom volt, amely negatív fényben tüntette fel az indiai kormányt.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »