Fogyaszthatók-e olajos magvak akkor, ha fogyni szeretnénk? (x)

Az olajos magvakról ellentmondó információk keringenek, ezért sokan nem merik beilleszteni a diétájukba, tartva attól, hogy hizlalnak és ezáltal sikertelenné teszik az eddigi törekvéseket. A dolog azonban nem ennyire fekete vagy fehér. Bár az olajos magvak valóban magas kalóriatartalommal rendelkeznek, azonban emellett a bennük található anyagok segíthetik a fogyást, valamint az egészség fenntartását.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért válassz nyugodtan olajos magvakat akkor, ha fogyni szeretnél, azonban mire figyelj a fogyasztásuk során. Ezen kívül ajánlunk 6 olyan olajos magot, amelyek nagyon egészségesek, ezért semmiképpen ne hagyd ki őket az étrendedből!

A diéta elkezdése nem egyszerű

Akármennyi súlytól is szeretnénk megszabadulni, az egyik legnehezebb lépés a diéta kiválasztása. Természetesen nem árt tisztában lenni a napi alapanyagcsere kalóriaszükségleteddel, melyet a Diet.hu kalória kalkulátor segítségével ki tudsz számolni. A kalóriák számolása mellett vagy helyett az étkezés minőségét is át kell alakítani.

Ilyenkor abba a nehézségbe ütközhetünk, hogy bizonyos élelmiszerekről nem tudjuk eldönteni, hogy ehetjük-e, vagy inkább mellőzzük a siker érdekében. Így jártak az olajos magvak is, melyekről elterjedt, hogy magas kalóriatartalmuk miatt jobb, ha mellőzve vannak a diéta során.

Ez az élelmiszertípus azonban rengeteg jótékony hatással lehet az egészségünkre, ezért azt ajánljuk, hogy nyugodtan fogyaszd rendszeresen, akár napi szinten is, azonban egy dologra figyelj oda, a mennyiségre!

Milyen jótékony hatásai vannak az olajos magvaknak?

Elsősorban a magas rosttartalmat emelnénk ki, ami által gyorsan jóllakottságérzet alakul ki. Ha a délután folyamán nagyon megéhezel, de nem szeretnél felesleges kalóriákat bevinni egy uzsonnával, akkor rágcsálj el egy marék olajos magot, és meglátod, hogy az éhségérzeted hosszú időre csillapításra kerül. A bevitt kalória pedig meg sem közelíti egy uzsonna kalóriatartalmát.

A másik fontos tulajdonságuk, hogy magas a fehérjetartalmuk, ami minden fogyókúrában alapvető fontosságú, hiszen ezzel megakadályozhatjuk az izomvesztést. Telített zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, ezért nagyon egészségesek.

Melyek a legjobb olajos magvak, melyek kiválóan alkalmazhatók diétában is?

  • Lenmag: rost, fehérje, kálium és Omega-3 tartalmú, joghurtba, turmixba keverheted, őrölve liszthelyettesítő.
  • Chia mag: szintén magas az Omega-3 tartalma, valamint antioxidánsokban gazdag, pudingnak kiváló reggelire.
  • Kendermag: teljes értékű fehérjeforrás, szórhatod rizsre vagy zöldségekre.
  • Tökmag: ízületi gyulladásokra is remek és javítja a nemi hormonok állapotát.
  • Napraforgómag: B-, E-vitamint, szelént és antioxidánsokat tartalmaz, akár önmagában is fogyaszthatod.

Nyugodtan beillesztheted tehát a diétába ezt a táplálékot, egyedül arra kell figyelned, hogy ne ess túlzásba a mennyiséggel kapcsolatban. Naponta legfeljebb egy maroknyit fogyassz belőlük!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »