A vártnál lassabban nőtt az amerikai gazdaság

Az előző negyedévinél és a vártnál is kisebbnek bizonyult a negyedik negyedévi amerikai éves GDP-növekedés a csütörtökön publikált második becslés alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézte, a Bureau of Economic Analysis második becslése alapján a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban a negyedik negyedévben évi 2,7 százalékkal nőtt – kisebb mértékben az egy hónapja ismertetett első becslésben szerepelt 2,9 százaléknál és a harmadik negyedévi 3,2 százalékos éves növekedésnél egyaránt. A piaci elemzők az előzetes adattal megegyező, 2,9 százalékos bővülést vártak a negyedik negyedévre.

A frissített becslések elsősorban a fogyasztói kiadások lefelé történő módosítását tükrözték, amelyet részben ellensúlyozott a nem lakossági tárgyi beruházások felfelé történő módosítása.

A növekedés elsősorban a magánszektor készletnövelő beruházásaiban, a fogyasztói kiadásokban, a szövetségi kormányzati kiadásokban, az állami és helyi kormányzati kiadásokban, valamint a nem lakáscélú állóeszköz-beruházásokban bekövetkezett növekedésre vezethető vissza, amelyet csak részben ellensúlyozott a lakáscélú állóeszköz-beruházások és az export csökkenése.

A teljes 2022. évet tekintve a bruttó hazai termék 2,1 százalékkal bővült az Egyesült Államokban a 2021. évi 5,9 százalékos növekedést követően.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »