Valószínűleg jövő télen sem lesz gond az európai gázellátással

Londoni iparági elemzők szerint Európában a következő télen sem lesz súlyos földgázellátási fennakadás, ha sikerül tartani az eddig elért fogyasztáscsökkentést.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics friss tanulmányában felidézi, hogy Németországban – amelynek energiaellátási folyamatai jól kivetíthetők Európára – az ipar és a háztartási szektor az áremelkedések hatására egyaránt 20 százalékkal csökkentette földgázfogyasztását a 2018-2021 közötti időszak átlagához képest. A ház szerint ez a fogyasztáscsökkentés – amennyiben tartósnak bizonyul – várhatóan lehetővé teszi, hogy Európa komoly ellátási zavarok nélkül tölthesse a következő telet is.

Az Oxford Economics elemzése szerint Európa földgázellátása folyamatos. A távvezetéken érkező orosz földgáz mennyisége 85 százalékkal csökkent ugyan a tavalyi negyedik negyedévben 2019 azonos időszakához mérve, a cseppfolyósított földgáz (LNG) beáramlása és a nem orosz eredetű távvezetékes ellátás azonban egyaránt erőteljes – áll a londoni elemzőház helyzetértékelésében.

Az Oxford Economics elemzői megállapítják: a fogyasztás meredek csökkenése és a robusztus ellátási helyzet együttes eredményeként „igen egészséges” az európai földgáz-tartalékolási helyzet; a történelmi távlatú átlagokhoz képest az európai tározókban lévő mennyiség szezonális rekordokhoz közelít.

A ház szerint mindezek alapján nagyon valószínű, hogy Európában a földgázkészlet augusztus végére eléri a tározói kapacitások száz százalékát.

A tanulmány szerint mindezt alátámasztja, hogy az európai tározók jelenlegi töltöttségi szintje 66 százalék, amely szokatlanul magas az évnek ebben a szakaszában, és így rendkívül valószínűtlen, hogy Európa akár a mostani, akár a következő téli időszakban földgáz nélkül maradjon.

A cég szerint ennek igen jelentős hatása van az árprognózisokra is, mivel a jelenlegi folyamatokból következtethető ellátásbiztonság meglehetősen valószínűtlenné teszi a tavaly tapasztalt kiugró árrekordok megismétlődését. Az Oxford Economics közölte: 2023 egészére egymillió brit hőegységenként (MMBtu) átlagosan 23 dolláros, a 2023-2024-es téli csúcsszezonban, vagyis a jövő év első negyedében 32 dolláros földgázárral számol. Egy MMBtu hozzávetőleg 28,264 köbméternek felel meg.

A ház hangsúlyozza: valószínűtlennek tartja a december eleji 45 dollár/MMBtu téli árcsúcs újbóli elérését, és még valószínűtlenebbnek azt, hogy megismétlődik a tavaly augusztusi spekulációs láz, amelynek idején 100  dollár/MMBtu árrekordokat mértek az Európában irányadó holland TTF földgáztőzsdén.

Más nagy londoni házak ugyancsak derűlátó európai földgázellátási előrejelzéseket adtak új elemzéseikben:

  • Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport friss számításai alapján szintén nagyon valószínűtlennek nevezte, hogy Európában akár a jelenlegi, akár a 2023-2024-es téli szezonban földgázhiány alakuljon ki. A cég elemzői szerint ugyanis az Oroszországon kívüli forrásokból beszerzett földgázmennyiség növekedése és az idei téli fogyasztás csökkenése nyomán az európai tározók telítettsége még márciusban is legalább 60 százalékos lesz a tavalyi azonos időszakban mért 20 százalék helyett, és ez lehetővé teszi, hogy Európa a jövő téli szezon előtt – valószínűleg már a nyáron – a maximális tározói kapacitásra töltse fel földgázkészleteit.
  • A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett legutóbbi szektorelemzésében kiemelte, hogy az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén; ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány volt az évnek ebben az időszakában.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »