Egy lépéssel közelebb került az uniós pénzekhez Lengyelország

A lengyel szejm véglegesen is megszavazta az uniós helyreállítási terv feltételéül szabott jogszabály-változtatásokat, elutasítva az ellenzéki többségű szenátus által az ezekhez benyújtott módosításokat. A jogszabálytervezet most az államfő elé kerül.

A 460 fős szejmben a 14 szenátusi módosítás elutasítása mellett 233-an szavaztak, köztük a kormányfrakció 226 jelenlévő tagja. Ellenszavazatot 207 képviselő adott le.

A kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt által benyújtott tervezet részleteire a kormány beszámolója szerint előzetesen rábólintottak az illetékes uniós biztosok, így azok megfelelhetnek a lengyel helyreállítási tervben megszabott egyik fő feltételnek. Ezáltal lehetővé válhat a Lengyelországnak szánt uniós támogatások kifizetése.

Az ellenzék szerint a tervezet alkotmányellenes, és nem teljesíti az Európai Bizottság által megszabott feltételeket sem. Az egyik kisebb kormánykoalíciós tag, a Szolidáris Lengyelország „a brüsszeli hivatalnokok által diktált törvénynek” minősítette az új előírásokat, mindazonáltal szerdán a kormánytöbbséggel együtt szavazott.

Az új szabályok szerint a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Bővítik emellett azon eljárások körét, amelyek esetében egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.

Andrzej Duda, aki államfőként a parlamentben megszavazott törvények végleges megítélésére jogosult, decemberben jelezte: amikor eléje kerül a törvény, nem fog beleegyezni a lengyel alkotmányos rendet sértő semmilyen előírásba.

A lengyel helyreállítási terv 22,5 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 12,1 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. A teljesítendő feladatok között szerepel a szélerőművek építésének feltételeit módosító törvény is, amelyet a szejm szerdán megszavazott, és továbbította szenátusi megvitatásra.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »