A Ford 22 év kihagyás után visszatér a Forma-1-be

A Ford több mint két évtized után visszatér a Forma-1-be, a Red Bull Powertrains partnereként. A vállalat még 2004-ben adta el a Jaguar F1-es csapatot a Red Bullnak, és a jelenlegi bajnokok még mindig ugyanabban a közép-angliai gyárban dolgoznak.

Az autógyártó 2026-ban száll újra be az F1-be, amikor az új szabályok értelmében a csapatoknak teljesen fenntartható etanolt kell használniuk üzemanyagként, és akár 50 százalékkal növelniük kell az elektromos teljesítményt. Az Audi is azt tervezi, hogy ekkor csatlakozik majd, és bár a Porsche tárgyalásai a Red Bull istállóval meghiúsultak, a cég még mindig nyitott a versenysorozatba való bekerülésre.

„Ezzel egy izgalmas új fejezet indul a Ford motorsport történetében, amely akkor kezdődött, amikor dédapám megnyert egy versenyt, amely segített elindítani vállalatunkat” – mondta Bill Ford ügyvezető elnök.

Max Verstappen és a Ford F-150 Lightning elektromos pick-up. Forrás: Ford Media

„A Ford visszatér a sportág csúcsára, és a világ egyik leglátványosabb színpadára hozza el a Ford hagyományait az innováció, a fenntarthatóság és a villamosítás terén” – mondta.

A Ford gazdag múltra tekint vissza az F1-ben: 10 konstruktőri és 13 versenyzői bajnoki címet nyert a nagyjából másfél évtizedes, az 1980-as évek elején véget ért időszak alatt. Az autógyártó utoljára 2004-ben szerepelt az F1-ben a Jordannal, de a vállalat továbbra is a sportág minden idők harmadik legsikeresebb motorgyártója.

A Ford és a Red Bull Powertrains 2026-tól legalább 2030-ig biztosítja az erőforrásokat az Oracle Red Bull Racing és a Scuderia AlphaTauri csapatok számára.

Forrás: Automotive News Europe

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »