Hollandiában egyre nagyobb gondot okoz a gyógyszerhiány

Tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Hollandiában, főként a gyártással, az ellátással és a minőséggel kapcsolatos problémák miatt – írta hétfőn a Dutchnews hírportál a Holland Királyi Gyógyszertudományi Társaságra (KNMP) hivatkozva.

A hírportál szerint a holland gyógyszertárak tavaly több mint 1500 alkalommal jeleztek gyógyszerhiányt, amelyről akkor kell beszélni, ha egy gyógyszer beszállítási ideje meghaladja a két hetet. A KNMP felmérésében az áll, hogy a gyógyszertárak az esetek 57 százalékában 10 héten belül pótolták a hiányt, ám legtöbbször úgy oldották meg a problémát, hogy az eredetileg felírt gyógyszer egy másik változatát adták ki a betegeknek.

A gyógyszerhiány csökkentése érdekében a holland kormány január 1-jétől új szabályokat léptetett életbe, amelyek arra kötelezik a gyógyszerkereskedőket, hogy elégséges készletet tartsanak fenn az összes gyógyszertípusból, azonban az egészségügyi felügyelőség csak jövő évtől kezdi el szigorúan ellenőrizni ezt a kötelezettséget.

A Dutchnews egy holland gyógyszergyártó cég, a Tiofarma igazgatóját, Hans Waalst idézte, aki úgy vélte, hogy a készletezésre vonatkozó szabályokkal nem tudják megszüntetni a gyógyszerhiányt, mert Hollandia egyre inkább függ az importgyógyszerektől. Az országban már csak 20 gyógyszergyártó cég van, miután az Innogenerics – az egyetlen, kizárólag a holland piac számára generikus gyógyszereket gyártó cég – csődbe ment.

A generikus – azaz a márkanévvel ellátott – gyógyszerek egyenértékű helyettesítői eddig Hollandiában voltak a legolcsóbbak Európa-szerte, azonban az elmúlt öt évben gyártási mennyiségük mintegy a felére csökkent, és az ország egyre inkább a kínai, az indiai és a spanyol gyártók importjára támaszkodik.

A holland egészségügyi minisztérium közölte, hogy a gyógyszerhiányt Európa-szerte orvosolni kell. „A hiány globális probléma, és csak nemzetközi szinten lehet megoldani” – magyarázta a tárca szóvivője.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »