Megszületett az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomag

Válaszul Oroszország Ukrajna elleni folyamatos agressziós háborújára, valamint a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra elleni jelenlegi eszkaláció súlyosságára az Európai Tanács pénteken elfogadta az Oroszországra és kormányára gyakorolt nyomás fokozását célzó kilencedik intézkedéscsomagot.

„Az élelem és az éhezés után Putyin most a telet is fegyverként használja, szándékosan megfosztva ukránok millióit a víztől, az áramtól és a fűtéstől. Az Európai Unió erre a legújabb eszkalációra és háborús bűncselekményre a 9. kemény szankciócsomaggal válaszol. Továbbra is célba vesszük a gazdaságot és azokat, akik ebben a brutális háborúban szerepet játszanak.” – mondta el Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

https://www.instagram.com/p/CmPRB8zsN-S/

Exportkorlátozások

A határozat új exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezet be a kettős felhasználású árukra és technológiákra, valamint azokra az árukra és technológiákra, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország védelmi és biztonsági ágazatának technológiai fejlesztéséhez, és jelentősen kibővíti az orosz katonai és ipari komplexummal kapcsolatban álló szervezetek listáját további 168 szervezettel.

Ez biztosítani fogja, hogy az orosz hadigépezet által felhasználható kulcsfontosságú vegyi anyagok, idegméreg-anyagok, éjjellátó és rádiónavigációs berendezések, elektronikai és informatikai alkatrészek ne kerülhessenek szabad forgalomba. A kijátszás elkerülése érdekében a listára felkerül néhány, az illegálisan annektált Krímben vagy Szevasztopolban székhellyel rendelkező, orosz ellenőrzés alatt álló szervezet is.

Az EU emellett a légi közlekedéssel és az űriparral kapcsolatos árukra és technológiára vonatkozó kiviteli tilalmat kiterjeszti a repülőgépmotorokra és azok alkatrészeire is. Ez a tilalom mind a pilóta nélküli, mind a pilóta által vezetett légi járművekre vonatkozik majd, ami azt jelenti, hogy mostantól tilos lesz a drónok motorjainak közvetlen exportja Oroszországba és minden olyan harmadik országba, amely drónokat szállíthat Oroszországnak.

Bankszektor

Az EU további két orosz bankkal szemben eszközbefagyasztást rendel el, és az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot felveszi azon orosz állami tulajdonú vagy irányítás alatt álló szervezetek listájára, amelyekre teljes tranzakciós tilalom vonatkozik.

Műsorszórás

Az Orosz Föderáció által a szomszédos országok, az EU és tagállamai destabilizálására irányuló szisztematikus, nemzetközi dezinformációs és információmanipulációs kampány kezelésére a Tanács kezdeményezte négy további médium műsorszórási engedélyének felfüggesztését, melyek:

  • NTV/NTV Mir
  • Rosszija 1
  • REN TV
  • Pervij Kanal.

Ezek a csatornák az Orosz Föderáció vezetésének állandó közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alatt állnak, és az Orosz Föderáció e csatornákon keresztül folyamatos és összehangolt dezinformációs és háborús propagandatevékenységet folytat, amely legitimálja Oroszország agresszióját és aláássa az Ukrajna iránti támogatást.

Tanácsadói szolgáltatások

A határozatok megtiltják az uniós reklám-, piackutatási és közvélemény-kutatási szolgáltatások, valamint terméktesztelési és műszaki ellenőrzési szolgáltatások nyújtását az Orosz Föderáció számára.

Energia- és bányászati szektor

Az EU az orosz energiaágazatban végrehajtott új beruházásokra vonatkozó tilalmat kiterjeszti az orosz bányászati ágazatban végrehajtott új beruházások megtiltásával, kivéve az egyes kritikus nyersanyagokkal kapcsolatos bányászati és kőfejtési tevékenységeket.

Egyéb intézkedések

A mai naptól kezdve uniós állampolgárok nem tölthetnek be tisztséget orosz állami tulajdonban lévő vagy az orosz állam által ellenőrzött oroszországi jogi személyek, szervezetek vagy szervek vezető testületeiben.

Forrás: Európai Tanács

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »