Lengyelországban biztosan nem lesz gázáremelés

A lengyel szejm csütörtök este végső olvasatban is elfogadta azt a törvényt, amely értelmében jövőre a lakossági gázárak, valamint az úgynevezett érzékeny fogyasztók által fizetendő gázárak is az idei tarifák szintjén maradnak. A jogszabály most az államfő elé kerül.

A törvény tervezetét a szejm december 1-jén szavazta meg, majd továbbította a szenátushoz. A csütörtöki zárószavazáson bizonyos pontosító jellegű szenátusi módosításokat hagytak jóvá.

A földgázszállítók legfeljebb 200,17 zloty (17 338 forint) megawattóránkénti árat számíthatnak fel a végfelhasználóknak. Az előírások a lakossági fogyasztóknak, valamint az úgynevezett érzékeny felhasználóknak – ilyenek például az oktatási intézmények, a kórházak és az egyházak – jelentenek kedvezményt.

Azoknak a háztartásoknak, amelyek gázkazánnal fűtenek, visszatérítik a földgáz áfáját. Ez azonban csak azon egyedülálló személyeknek jár, akiknek a havi átlagfizetése nem haladja meg a havi 2100 zlotyt (182 ezer forintot), illetve azoknak a családoknak, ahol az egy főre jutó havi bevétel alacsonyabb 1500 zlotynál (130 ezer forint).

A lengyel parlament már október elején megszavazta a lakossági energiaárakról szóló törvényt is, mely értelmében jövőre 2000 kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő tarifákat vezetnek be.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »