Szürkehályog műtét után mire kell vigyázni? (x)

A szürkehályog egy, a szemlencse elszürkülésével járó, főként az időskorra jellemző szembetegség. Nevét a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta, amely a betegség előrehaladtával válik láthatóvá. Kezelése konzervatív terápiával, szemüveggel, gyógyszerrel és egyéb eszközökkel nem oldható meg, egyedüli gyógymódja a szürkehályog műtét.

Nézzük meg, mivel jár egy ilyen beavatkozás és mire lehet számítani a műtétet követő időszakban!

Ezek a szürkehályog tünetei

Számos tünet jelzi a szürkehályog betegség megjelenését. Ilyen például a kettős látás, az egyre inkább jelentősebbé váló fényérzékenység, a romló térlátás és a szürkületben előforduló látásminőség romlás. A szürkehályog lehet veleszületett is, de többnyire valamilyen betegség vagy trauma következtében alakul ki.

Hajlamosít rá a dohányzás és az UV sugárzásnak való fokozott kitettség. Kialakulhat csak az egyik szem, de akár mindkét szem vonatkozásában is. Előrehaladási üteme pedig akár eltérő is lehet. Kezelésére kizárólag a szürkehályog műtét nyújt lehetőséget.

A szürkehályog műtét jellemzői

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, a szürkehályog műtét valójában egy teljesen veszélytelen rutinoperációnak tekinthető. A világon leggyakrabban végzett szemészeti beavatkozások közé tartozik, amelyben az orvosok hatalmas tapasztalattal rendelkeznek. A műtétek sikerességét a fejlett technológia alkalmazása is támogatja.

Az operációra minden esetben alapos kivizsgálást, valamint belgyógyászati- és laboratóriumi ellenőrzést követően kerül sor. Maga a szürkehályog műtét csupán tíz percet vesz igénybe és abszolút fájdalommentes. Helyi érzéstelenítést követően (melyhez injekciót nem, csak szemcseppet alkalmaznak) egy apró, a szemen ejtett, pár milliméteres metszésen keresztül eltávolítják az elszürkült szemlencsét, majd beültetik helyére az előzetes konzultáció során kiválasztott, illetve megtervezett műlencsét. Ennek viselésével újra lehetővé válik a tökéletes éleslátás.

Teendők az operáció után

A szürkehályog műtét sikeressége és az optimális gyógyulás érdekében néhány dologról nem szabad elfeledkezni. Az operációt követő időszakban jelentkezhet enyhe diszkomfortérzet, fényérzékenység és könnyezés, ez azonban hamar elmúlik majd. A megfelelő látásélesség fokozatosan, mintegy négy hét alatt alakul ki.

Több mindenre is érdemes vigyázni a szürkehályog műtét után. Nem árt kerülni az izzadással járó fokozott sporttevékenységet, a gyakori hajolgatást és a nehéz tárgyak emelgetését. A fertőzésveszély miatt az uszoda, a szauna és a szolárium látogatását tartogassa a gyógyulást követő időszakra! A vízzel való közvetlen érintkezés sem tesz jót a szemnek, ezért a hagyományos hajmosással várjon egy hetet és részesítse előnyben a zuhanyozást!

Kontrollvizsgálatra rögtön a műtétet követő napokban kerül sor, amikor is ellenőrzésre kerül a szemek állapota. Ez ugyancsak megtörténik két hónap elteltével is. Amennyiben a műlencse típusa ezt megköveteli, ilyenkor írja fel a kezelőorvos a szemüveget. A két kontrollvizsgálat után – panaszmentesség esetén – már elegendő évente csupán egy alkalommal felkeresnie kezelőorvosát egy szemészeti szakvizsgálat érdekében.

Fizetett tartalom

Hozzászólások ()

Friss hírek