Nehéz télre készülnek az ukránok, evakuálnak két régiót

Miközben az orosz erők ismét tüzet nyitottak a nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszon városára, az ukrán hatóságok megkezdték a civilek evakuálását Herszon és Mikolajiv régiókból, attól tartva, hogy a fűtés, az áram és a víz hiánya túlságosan megnehezíti az életkörülményeket ezen a télen.

Az ukrán hatóságok felszólították a két déli régió lakóit – amelyeket az orosz erők hónapok óta lőnek – hogy költözzenek biztonságosabb területekre az ország középső és nyugati részein. Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta, hogy a kormány gondoskodik a szállításról, a szállásról és az orvosi ellátásról számukra, elsőbbséget biztosítva a gyermekes nőknek, a betegeknek és az időseknek.

Emellett Verescsuk még a múlt hónapban arra kérte a most külföldön élő állampolgárokat, hogy takarékossági okokból ne térjenek vissza Ukrajnába a télre, más tisztviselők pedig azt javasolták, hogy azok a kijevi vagy máshol élő lakosok, akiknek megvan a forrásuk arra, hogy néhány hónapra elhagyják Ukrajnát, tegyék meg, hogy energiát takarítsanak meg a kórházak és más kulcsfontosságú létesítmények számára.

https://www.instagram.com/p/ClQXFAStU26/

Zajlanak az orosz támadások

Az orosz erők ismét tüzet nyitottak hétfőn a nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszon városára – közölte Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács alelnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A helyi vezető bejelentette, hogy az orosz erők déltájban csapást mértek a város polgári infrastruktúrájára.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az ukrán csapatok „lépésről lépésre” haladnak előre és szabadítanak fel területeket a kelet-ukrajnai régióban, Szvatove és Kreminna települések irányában. A Liszicsanszk melletti Bilohorivka települést azonban folyamatosan támadják az orosz erők, ezért ott az ukrán csapatok védekezésre kényszerülnek – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében – amelyet az elnöki iroda tett közzé honlapján – szintén azt állította, hogy Luhanszk megyében lassan, de előretörnek az ukrán csapatok. Kiemelte ugyanakkor, hogy jelenleg a legsúlyosabb harcok Donyeck megyében folynak. Megjegyezte, hogy a rossz időjárás miatt vasárnap kevesebb volt az orosz támadás a régióban.

Zelenszkij a lakossághoz intézett videoüzenetében leszögezte, hogy az ukránok áram és meleg víz nélkül tudnak élni, de nem élhetnek szabadság nélkül. Az üzenetet a méltóság és szabadság napja alkalmából intézte a lakossághoz.

November 21-én ünneplik Ukrajnában a méltóság napját. 2013-ban ekkor kezdődtek a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén a tiltakozások amiatt, hogy az akkori ukrán vezetés – élén Viktor Janukovics exelnökkel – leállította Ukrajna társulási folyamatát az Európai Unióval. A több százezres tüntetések nyomán Janukovics 2014 februárjában Oroszországba menekült.

„Mindenki látta, milyen a mi népünk. Kitart a végsőkig. Nem veszítettük el a méltóságot, a bátorságot, az önmagunkba vetett hitet. És egyesültünk, hogy ne veszítsük el a szabadságot, a függetlenséget, és ne veszítsük el Ukrajnát. Maradhatunk pénz, benzin, meleg víz, villany nélkül, de szabadság nélkül nem, és ez nem változott” – hangoztatta az elnök, utalva az ország létfontosságú polgári infrastruktúráját ért orosz csapásokra.

Forrás: Euronews / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »