Összefog a Mercedes és a Rivian, Kecskemét is érintett

A Mercedes és az amerikai Rivian elektromos pickup-gyártó cég közösen fog nagyméretű, teljesen elektromos furgonokat gyártani egy európai gyárban. Kecskemét is esélyes.

A Mercedes-Benz Vans és a Rivian egyetértési nyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amelynek célja, hogy a következő néhány évben egy közép- vagy kelet-európai gyárban elektromos furgonokat gyártsanak – közölte a Mercedes-Benz Vans csütörtökön.

Az együttműködés célja, hogy mindkét gyártó modelljét azonos gyártósoron tudják gyártani – közölte a Mercedes, hozzátéve, hogy egy új, saját, teljesen elektromos furgonarchitektúrát is fejleszt, amelyet VAN.EA névre kereszteltek.

A VAN.EA platformot teljes mértékben elektromos meghajtású közepes és nagyméretű kereskedelmi furgonok számára fogják használni – áll a Mercedes csütörtöki közleményében. 2025-re a Mercedes összes újonnan bevezetett furgonja kizárólag elektromos meghajtású lesz.

A Mercedes a nagyméretű Sprinter furgonokat jelenleg gyártó németországi üzemeket átszervezi, hogy ellensúlyozza az elektromos járművek magasabb előállítási költségeit. Az átállás részeként 400 millió eurót fektetnek a düsseldorfi gyárba.

Téli teszten az eSprinter – Forrás: Daimler Media

A Mercedes azt is közölte, hogy közép- és kelet-európai gyártási hálózatából „egy bevált üzemet” is hozzáadna harmadik furgongyártó telephelyként a düsseldorfi és a ludwigsfeldei mellé, így valószínűleg a kecskeméti Mercedes-gyár is szerepel a közös gyár jelöltlistáján.

A 2012-ben megnyitott kecskeméti üzemben jelenleg belépő osztályú Mercedes személygépkocsikat gyártanak, mint az A-osztály, a B-osztály és a C-osztály modellek. A cég az ilyen járművek gyártásának csökkentését tervezi a magasabb kategóriás modellekre való áttérési  stratégiájának részeként.

Forrás: Automotive News

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »