Oroszország elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomás-projektből, a prioritás Moszkva számára a saját állomás létrehozása lesz a személyzettel ellátott űrhajók közlekedtetése területén – jelentette ki Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz állami űrvállalat új vezérigazgatója, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin elnök.

„Természetesen minden kötelezettségünknek eleget teszünk partnereinkkel szemben (a Nemzetközi Űrállomáson való együttműködés területén), de a döntés a 2024 utáni kivonulásról már megszületett” – mondta.

Boriszov szerint Oroszország addigra megkezdi kialakítani saját állomását Föld körüli pályán. A Roszkoszmosz vezetője azt is elmondta, hogy az orosz űripar „nincs könnyű helyzetben”. „A vállalat saját fő feladatát abban látja, hogy biztosítsa az orosz gazdaság számára szükséges űrszolgáltatásokat, beleértve a műholdas navigációt, a kommunikációt, valamint a meteorológiai és a geodéziai információk átvitelét.”

Vlagyimir Szolovjov, a Roszkoszmosz és az Energija vállalat emberes rendszereinek főkonstuktőre a Russzkij Koszmosz című szaklapnak adott interjújában közölte, hogy az új orosz szolgálati orbitális állomás építése legkorábban 2028-ban kezdődhet meg. Mint mondta, ha a létesítmény létrehozásáról még az év vége előtt megszületik a döntés, akkor első lépésként 2028-ban a tudományos és energetikai modult fogják felbocsátani az Angara-A5M hordozórakétával. Ezt a csomópont- és a zsilipmodul követi majd.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz előző vezetője április végén azt mondta, hogy Oroszország már meghozta a végleges döntést az állomáson folytatott tevékenység fokozatos leállításáról, de konkrét dátumot nem jelölt meg. Akkor azt közölte, hogy az orosz fél hatályos kötelezettségvállalásainak megfelelően egy évvel a kivonulás előtt bejelentést tesz majd erről partnereinek. Megjegyezte, hogy a Nemzetközi Űrállomás sorsáról szóló döntés nagyban függ majd az Oroszországban és térségében kialakuló helyzettől.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) február elején közzétett jelentése szerint az űrállomás 2031 januárjában lassú süllyedésbe kezd, majd a légkörbe lépve el fog égni. Darabjai feltehetően a Csendes-óceán déli részén hullanak majd le. Rogozin viszont azt állította, hogy az űrállomás már 2030 előtt széteshet, ha nem fektetnek „kolosszális” összegeket a karbantartásába. Emlékeztetett rá, hogy az 1998-ban pályára állított állomás élettartamát eredetileg 15 évben határozták meg. Azt hangoztatta, hogy a nemzetközi létesítményt Oroszország egy „multifunkcionális” állomással kívánja helyettesíteni, amelynek előzetes tervét az Energija nevű vállalat dolgozza ki.

A Russzkij Koszmosz című kiadvány közölte, hogy 2024 tavaszán az orosz űrhajósok közül Konsztantyin Boriszov repül majd amerikai űrhajón a Nemzetközi Űrállomásra. Előtte, 2023 tavaszán Boriszov tartalék lesz, amikor kollégáját, Andrej Fegyajevet bocsátják fel a Crew Dragon fedélzetén.

A NASA és a Roszkoszmosz által 2022. június 14-én aláírt keresztrepülési megállapodás alapján amerikai űrhajón az oroszok közül elsőként Anna Kinyina indulhat majd az űrállomásra, a tervek szerint szeptember 29-én.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »