Az asztali játékok több ezer éve léteznek

Ha azt mondjuk asztali játékok, mindenki másra asszociál. Nem is véletlen hiszen maga a fogalom több mindenre kiterjed. Míg a fiatalabb generáció, sőt talán a nyugdíjas korosztály is azt mondja: Gazdálkodj okosan, Monopoly és így tovább, tehát a családi vagy baráti körben játszott társasjátékokra gondol, addig ugyanez mást is jelent.

Az online szerencsejáték-ipar népszerűségének növekedésével a különböző kaszinóoldalak külön szekciót nyitottak az asztali játékoknak. Az ilyen platformokon játszható legnépszerűbb asztali játékok például az online póker, a rulett vagy a blackjack. Ha olyan platformot keresel, ahol asztali játékok nagy választéka található, ajánlani tudjuk a következő hivatkozást: https://cadabrus.com/hu/games/table-game.

Persze, ha alaposan átgondoljuk, ezek a játékok is a hagyományos, vagy inkább fizikai világból származnak. Igaz ez a rulettre is, amely Olaszország játékbarlangjaiból indult és létezik otthoni, családi körben játszható változata, de ez elmondható az online kártyajátékokról is, amilyen a póker vagy a blackjack. Olyannyira, hogy ezek a mai napig kedvelt asztali játékok, amelyeket otthon is játszhatunk.

Az asztali játékok sokfélék lehetnek, így találhatunk stratégiai játékokat, szerepjátékokat, edukációs, számtani és nyelvi alapú játékokat is. Talán nem meglepő, hogy az asztali játékok eredete a kőkorszakig visszavezethető, hiszen az akkor élt embereknek is igényük volt kikapcsolódásra, szórakozásra.

A kocka el volt vetve

A régészeti kutatások szerint a legrégebbi asztali játékok egyike a ma is játszott és népszerű kockázás volt. Noha Szophoklész állítása szerint a kockát Palamedes találta fel valamikor i.e. 1400-ban, a régészet mást mond. Az első kockák még az őskorból maradtak fenn.

Régészeti feltárások számos több ezer éves társasjátékot találtak, ezek egyike egy 49 faragott és festett kőből álló sorozat, amelyet Törökország délkeleti részében a Basur Höyük dombon találtak, de hasonló leletek kerültek elő iraki és szíriai ásatások során is.

A kockák mellett más ebből a korból származó társasjátékok is előkerültek, amelyeket úgy készítettek, hogy lapos rudak különböző oldalait kiszínezték. Ha ezeket feldobták, akkor mindig másik oldalukra estek és ez volt a játék lényege. Mezopotámiában az ottani kockák csülökcsontből, kövekből, sőt helyenként teknőspáncél héjából készültek.

Mivel nincs túl sok visszamaradt lelet vagy feljegyzés, ezért nehéz lenne megállapítani, ezek közül melyiket játszották elsőnek, de tény, hogy már az ősember is játszott.

Említsünk meg egy összetettebb asztali játékot is, ami ennélfogva későbbi időszakból is datálódik, ez pedig a sakk. A szász nemesek a korai középkorban számos olyan játékot játszottak, amelyek a sakk koncepcióján alapultak. A kutatók nem tudták bizonyossággal megállapítani ennek a játéknak a pontos eredetét, de a legvalószínűbb, hogy Indiában találták fel a 6. vagy 7. században.

Hozzászólások ()

Friss hírek