Mi pontosan az az Ethereum és hogyan bányásszák? (x)

Az utóbbi tíz évben a kriptovaluták egyre inkább betörtek a köztudatba. Ma már az átlagember számára is elérhetőek, mind befektetés, mind kereskedés céljára. Ha kripto, akkor mindenkinek a Bitcoin jut először eszébe, de közvetlenül mögötte következik az Ethereum is.

Mi az az Ethereum?

Az Ethereumot Vitalik Buterin kanadai programozó hozta létre és egy olyan nyílt forráskódú hálózat, amely a saját blokkláncán hoz létre, és futtat nem központosított digitális alkalmazásokat. A felhasználók közötti megállapodások és tranzakciók decentralizált formában, intelligens szerződések alapján mennek végbe. A rendszer használata azonban nem ingyenes, ennek a díjnak a kiegyenlítésére hozták létre az ‘ether’-t (ETH).

A hálózat ereje és nagyfokú használata miatt az ether-t sokan befektetésként is birtokolják, illetve kereskednek is vele. A Tradensea automatizálható kereskedő rendszerei segítenek abban, hogy úgy lehessen profitra szert tenni az Ethereum révén vagy más kriptopénzek árfolyamának változásaiból, hogy közben nem kell állandóan a számítógép előtt ülni.

Hogyan bányásszák?

Az etherhez nemcsak vásárlással lehet hozzájutni, hanem bányászat segítségével is szert lehet rá tenni. Csakúgy, mint a Bitcoinnál, itt is a hálózaton zajló tranzakciók megerősítését és ellenőrzését végzik a bányászok. Ezt a módszert ‘proof of work’-nek hívják. Ezért a munkáért kapják cserében az Ethereum hálózat valutáját, az ethert.

Az Ethereum azonban a ‘proof of work’ módszerről, annak hatalmas energiaigénye miatt váltani készül úgynevezett ‘proof of stake’ rendszerre. Itt a tranzakciók hitelesítése már meglévő coinok segítségével történik, ezáltal sokkal kevésbé energiaigényes, mint a jelenleg használt metódus. Ezt a rendszert Ethereum 2.0-nak hívják, és legkorábban 2023-ban fog a nagyközönség számára is elérhetővé válni.

Hogyan lehet Ethereumot venni?

Tekintve, hogy jelenleg a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta, meglehetősen könnyen lehet vásárolni és eladni is. A legegyszerűbb módja az, ha online kriptovaluta váltó segítségével FIAT pénzért vásárolunk ethert. Vásárlás után, ha hosszabb távon, befektetésként tartjuk, vagy csak maximális biztonságban szeretnénk tudni a kriptovalutánkat, akkor célszerű egy erre a célra specifikus pénztárcában tartani.

Ezek a pénztárcák lehetnek okoseszközök, adathordozók vagy felhő alapú tárolók is. Főként bitcoin esetében szokott szó lenni ATM-ekről, azonban ezeken más kriptovalutákat is lehet vásárolni és eladni is, így az Ethereum valutáját is. 

Az Ethereum hálózat, csakúgy mint a többi, hatalmas lehetőséget tartogat, de legalább ugyanennyi kockázatot is. Így mielőtt valaki nagyobb összeget szán befektetésre, érdemes több helyről információkat gyűjteni és alaposan átgondolni a döntést.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »