Mikor érdemes járóbotról rollátorra váltani? (x)

Számtalan ember mozgását teszi könnyebbé és biztonságosabbá a járóbot, legyen szó akár bizonytalan járásról vagy a csípő, esetleg az egyik láb valamilyen problémájáról, az egyik legtöbbet használt és legegyszerűbb gyógyászati segédeszköznek számít.

Azonban vannak esetek, amikor már nem elégséges a járóbot a magabiztos helyváltoztatáshoz, ilyenkor jöhet szóba egy rollátor alkalmazása.

Amikor eljön a váltás ideje

Jellemzően, amikor már szédüléssel kapcsolatos problémák is felmerülnek, nem elégséges egy olyan járást segítő eszköz, amely egy ponton van megtámasztva. Így ilyenkor a járóbot már nem elegendő a biztonságos mozgáshoz. A megoldást ilyenkor egyéb önálló mozgást támogató eszközök tudják jelenteni. A GyógyászatiShop.hu járást segítő termékek kínálatában a legegyszerűbb járóbotoktól kezdve a járókereteken és rollátorokon keresztül, egészen az elektromos kerekesszékekig mindent meg lehet találni.

A rollátor egy olyan járókeret, amely fékezhető, valamint a kerekei segítségével könnyebb mozgást is lehetővé tesz. Érdemes ezt az eszközt használni a bot helyett olyan esetben is, amikor a bottal történő járás során könnyen elfárad a használója. Ilyen esetekben biztos pontot tud nyújtani a több ponton megtámasztott rollátor.

A rollátor előnyei

Az egyik legfőbb előnye a rollátornak, hogy azoknak, akiknek az egyensúlyukkal van gondja, segít, hogy akár nagyobb távolságokat is megtegyenek biztonságosan. Mivel több ponton vannak megtámasztva, minimalizálják az elesés esélyét, illetve szükség esetén egy kerékpárhoz hasonlóan fékezhetőek a markolatokon elhelyezett kézifékkel. 

A féket normálisan behúzva rövid ideig tartó megállásban tud segíteni, de lehetőség van felfelé tolva tartósan rögzíteni is a rollátort. Ilyenkor pedig egy újabb funkcióját lehet kihasználni az eszköznek: meg lehet pihenni a rajta elhelyezett ülésen. Ezáltal az egyhuzamban túlzottan megterhelőnek számító séta is kivitelezhetővé válik, valamint buszra való várakozás közben is meg lehet pihenni. 

Rollátorok fajtái

Ezek az eszközök elérhetőek három, valamint négykerekű változatban is. Ezenfelül árkategóriától függően az ülések kialakítása is lehet többféle, az egészen egyszerűtől a párnázottig. Azok, akik esetleg átlagtól eltérő testméretekkel rendelkeznek, szintén találhatnak számukra megfelelő járássegítő eszközt, hiszen vannak kiemelkedően teherbíró rollátorok is, amelyek akár kétszáz kilogrammig is terhelhetőek. Ezek mellett az önálló életvitelt segítik az olyan rollátorok, amelyeken rászerelt kosár található, ezáltal lehetővé teszi a használójának kisebb bevásárlások egyedüli lebonyolítását.

A rollátorok a járóbotoknál kicsit összetettebb járást segítő eszközök, amelyek segítik azoknak a biztonságos helyváltoztatását, akiknek egyensúlyi problémái vannak. Ezenfelül pedig kényelmi funkcióik megkönnyítik a mindennapi tevékenységeket.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »