Kivételekkel indulhat az orosz olaj elleni uniós embargó

Az Európai Unió várhatóan ma hozza nyilvánosságra a hatodik szankciós csomagot, amely további orosz bankokat tiltana ki a SWIFT rendszerből és leállítaná az orosz olaj importját is. A megszellőztetett kivételek azonban még okozhatnak gondot.

Az EU illetékesei tegnap este adták át a tervezett intézkedésekről szóló vázlatot a tagállamoknak, amiről hivatalos információkat Ursula von der Leyen mai felszólalása előtt nem hoznak nyilvánosságra, de néhány részlet azért kiszivárgott arról, hogyan oldanák meg az orosz olaj kivezetését az uniós piacról.

Az EU javaslata szerint az olajimport teljes kivezetése 6-8 hónapot venne igénybe, de Magyarország és Szlovákia az orosz olajtól való erős függésük miatt valamivel hosszabb átmeneti időszakkal számolhatnának – mondták el EU tisztségviselők az AFP hírügynökségnek.

Szlovákia a Barátság olajvezetéken keresztül jut hozzá olajszükségletének közel 100%-ához, és jelezték, hogy az átállás inkább néhány évet, mintsem néhány hónapot venne igénybe, ugyanis a szlovák finomítók az orosz olajtípus fogadására vannak kalibrálva, a rendszerek módosítása pedig hosszú és költséges folyamat. Magyarországon is ugyanezek a problémák állnak fenn, ráadásul a magyar MOL a Slovnafton keresztül a szlovák piacon is jelen van, így a két ország helyzetét nem is érdemes külön vizsgálni.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek azt is jelezték, hogy a jogi és diplomáciai szempontokból is nehéz tárgyalásokon Bulgária és Csehország is kibúvókat keresett a szankciós intézkedések alól, ugyanakkor az egyik diplomata arra figyelmeztetett, hogy ha egy-két orosz olajtól függő állammal kivételt tesz az EU, az dominóhatást indíthat el, a kivételek sorozata pedig aláásná a szankciós intézkedések hatását.

Az mindenesetre a fentiekből is látszik, hogy messze a teljes egyetértés az unióban, kíváncsian várjuk Ursula von der Leyen beszédét.

  • Előzmény:

Forrás: The Guardian / Kitekintő / Lazók Rómeó

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »