Az amerikaiak közel fele arra számít, hogy adóssággal vonul nyugdíjba

A MagnifyMoney személyes pénzügyekkel foglalkozó oldal felmérése szerint az amerikaiak 46%-a úgy gondolja, lesz valamiféle adóssága, amikor nyugdíba vonul – írja a CNBC.

„Az adósság sokak nyugdíjas évekkel kapcsolatos tervét keresztülhúzhatja” – mondta Ismat Mangla, a MagnifyMoney vezető szerkesztője, hozzátéve, hogy manapság az idősebb amerikai korosztály több pénzzel tartozik, mint valaha.

A Federal Reserve Bank of New York adatai szerint a 70 év feletti amerikaiak teljes adósságterhe 2021-ig 614%-kal 1,27 billió dollárra nőtt 1999-hez képest.

A MagnifyMoney felmérése szerint a legtöbben felismerik, hogy egyre inkább a saját felelősségük a nyugdíj finanszírozása; az amerikaiak 43%-a attól tart, hogy a nyugdíjas évekről szőtt álmai összeomlanak, ha a társadalombiztosítás kimerül.

Ezt a félelmet csak erősíti, hogy az amerikai pénzügyminisztérium a nyár végén közölte: a koronavírus-járvány miatt a társadalombiztosítási alap a vártnál hamarabb elfogy. Ezek a kilátások azzal fenyegetnek, hogy a nyugdíjkifizetések csökkennek, miközben az idősebb korosztály egészségügyi költségei megnőnek.

Shelly-Ann Eweka, a Teachers Insurance and Annuity Association (TIAA) vezető pénzügyi stratégája szerint nem feltétlenül rossz dolog, ha valaki adósként vonul nyugdíjba – feltéve, hogy az adósság mértéke nem jelent hatalmas pénzügyi megterhelést a nyugdíjára nézve.

Valószínű, hogy a nyugdíjasoknak számolniuk kell bizonyos összegű adósság-visszafizetéssel – például jelzálog- vagy autóhitellel -, de mivel ezek általában viszonylag alacsony kamatokkal járnak, „ezt kezelhető adósságnak nevezném” – mondta Eweka, hozzátéve, hogy a hitelkártya-tartozások már más lapra tartoznak.

Forrás: CNBC

Friss hírek