Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az észak-macedón kormány ellen

Csütörtökön szavaz az észak-macedón parlament a szociáldemokrata kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról – közölte Talat Xhaferi, a képviselőház elnöke hétfő késő este.

A szkopjei sajtó keddi beszámolói szerint a kormány elleni bizalmatlansági indítványt a 120 tagú parlament 61 képviselője nyújtotta be a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) vezetésével hétfő délután. A kezdeményezést támogatták az albán kisebbségi pártok is, amelyek korábban a szociáldemokraták számára biztosították a többséget a parlamentben.

Hrisztijan Mickoszki, a VMRO-DPMNE elnöke vasárnap közölte, Zoran Zaev ugyan bejelentette távozását a szociáldemokraták helyhatósági választásokon elért rossz eredményét követően, de hivatalosan még nem nyújtotta be a lemondását. Hozzátette: ha lemond Zoran Zaev, ha nem, meg kell vizsgálni, hogy mely pártok vannak többségben a parlamentben, és azoknak kell kormányt alakítaniuk. Ezért kezdeményezték a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

Észak-Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és csak kevés településen tudtak nyerni. Zoran Zaev ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előrehozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére. A VMRO-DPMNE szerint viszont igenis meg kell kérdezni az embereket, kit szeretnének az ország élén látni, mert az önkormányzati választás eredménye alapján nem a szociáldemokratákat.

Zoran Zaev 2017 óta volt Észak-Macedónia miniszterelnöke, és vezetése alatt nyílt meg a lehetőség az ország előtt az Európai Unióhoz való csatlakozásra, miután kormánya rendezte Görögországgal az évtizedek óta tartó névvitát. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak, viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták csak egy hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »