Csak a négyévszakos gumik piaca tud idén növekedni

Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, töretlen a vásárlói kedv a személyautókra gyártott négyévszakos abroncsok iránt.

20 százalékos növekedést regisztráltak éves összevetésben a négyévszakos gumik piacán – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) gumiabroncs-eladási statisztikái alapján csütörtökön az MTI-vel. Ugyanakkor hozzátették, a dinamikus növekedés ellenére a négyévszakos abroncsok relatív népszerűsége még nem forgatta fel a piacot; az összvolumen 7-8 százalékát teszik ki jelenleg a személyautókra gyártott abroncsok piacán belül.

A tehergépkocsi abroncsok szegmensében a gazdasági fellendülésnek köszönhetően 2 százalékos növekedést figyeltek meg 2019-hez képest, amely a vártnál nagyobb mértékű volt – igaz, ebben benne van a készletfeltöltés is. Azonban 2021 harmadik negyedévének adatait 2020 harmadik negyedévével összehasonlítva már 1 százalékos visszaesést állapított meg a szövetség.

Magyarországon az iparág 7 vállalata – az Apollo, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli – képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel, közülük 4 cég hazai gyártókapacitással is rendelkezik, és folyamatosan fejleszt.

Az ágazatban foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, közvetlenül mintegy 6 ezer, közvetve pedig több mint 15 ezer. A szövetség becslése szerint a magyar gumiabroncs-iparág a GDP 1,5-2 százalékát állítja elő.

A közlemény idézte Fazilet Cinaralp asszonyt, az ETRMA főtitkárát, aki elmondta, a 2020-as évhez hasonlóan 2021-ben is a négyévszakos abroncsok forgalmának erős növekedése marad a fő húzóerő, a piac általános visszaesése mellett. Az adatok azt is mutatják szerinte, hogy a kezdődő általános gazdasági fellendülés még nem hozta meg a gyümölcsét az ágazat számára. Reméli, hogy a következő hónapok pozitívabb tendenciát fognak mutatni – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »