Folytatódnak a tárgyalások az iráni atomalkuról

Az Európai Unió és Irán megállapodott egymással abban, hogy a következő napokban folytatják az Irán nukleáris programját szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás helyreállításáról szóló tárgyalások felélesztését célzó egyeztetéseket Brüsszelben – közölte csütörtökön az iráni külügyminisztérium.

A nap folyamán az iráni fővárosba, Teheránba érkezett Enrique Mora európai uniós főtárgyaló, aki az új iráni főtárgyalóval, Ali Bagheri külügyminiszter-helyettessel egyeztetett az ügyben. Az iráni tárca közleménye szerint Mora a találkozón kifejtette: az EU kész együttműködni Iránnal és más szereplőkkel a tárgyalások folytatása érdekében, hogy egy minden fél által elfogadható eredményt érjenek el.

Az uniós főtárgyaló még a találkozó előtt a Twitteren úgy fogalmazott: “kulcsfontosságú, hogy folytassuk a tárgyalásokat ott, ahol júniusban abbahagytuk”.

Az iráni külügyminisztérium közleményében Bagheri mindazonáltal bírálta az EU-t amiatt, hogy szerinte az integrációs szervezet nem teljesíti az atomalkuból fakadó kötelezettségeit. A beszámoló szerint a Morával közös találkozón az iráni főtárgyaló kétségbe vonta az Egyesült Államok azon szándékát, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak az iráni nukleáris megállapodás keretében.

A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte: Washington kész “más megoldásokat” keresni Iránnal, egyúttal figyelmeztetett, hogy telik az idő.

Az osztrák fővárosban április elején tárgyalások kezdődtek arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban Donald Trump előző amerikai elnök egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében feloldott szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségeinek teljesítését.

Az egyeztetéseket szünet követte azután, hogy Iránban júniusban új elnököt választottak Ebráhim Raiszi személyében, akit augusztusban iktattak be tisztségébe.

Nem sok esély maradt az iráni atomalku újraindítására
Az atomalku újraindításával sem úszná meg Irán az amerikai szankciókat

Forrás: MTI/AFP/EFE

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply