Betétdíjjal a műanyagszennyezés ellen

Romániában zöld rendszámtáblával látják el a környezetbarát autókat, és bevezetik a visszaváltható csomagolások betétdíjas rendszerét. Erről hétfő esti ülésén döntött a bukaresti kormány.

A zöld rendszámokról szóló kezdeményezést a belügyminisztériummal közösen dolgozta ki a környezetvédelmi szaktárca.

„Ez a rendszer egyfajta zöld útlevélként fog működni a településeken, különböző előnyökhöz juttatva majd a személygépkocsik tulajdonosait” – idézte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi hírlevele.

A környezetbarát autók rendszáma – fehér alapon – zöld betűk és számok kombinációi lesz, így sokkal egyszerűbb lesz megkülönböztetni őket és előnyökhöz juttatni az autók tulajdonosait a fővárosban és más nagyvárosokban, legyen szó adózásról, parkolásról, vagy akár bizonyos zónákba való behajtásról.

„A legtöbb városban bizonyos zónákban korlátozni kell a szennyező gépjárművek behajtási jogát, annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon, és csökkentsük a forgalmat” – tette hozzá a miniszter.

Tánczos Barna az újra nem használható csomagolóanyagok betétdíjas rendszerét bevezető kormányhatározat elfogadásáról is beszámolt a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Ez a tervek szerint jövő év október elsején lép életbe: a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat. A betétdíjas rendszer a belföldön gyártott és az importált termékek csomagolóanyagaira egyaránt kiterjed majd.

A betétdíj Romániában egységesen 50 bani (36 forint) lesz: ennyit kell a fogyasztónak a termék árán kívül fizetnie, amikor olyan terméket vásárol, amelyet elsődleges csomagolóanyagban forgalmaznak. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat. A rendszer költségeit alapvetően azok a gyártók fogják állni, amelyek piacra dobják a csomagolásokat, és vállalják a felelősséget ezek újrahasznosításáért.

„Azokban az európai országokban, ahol a betétdíjas rendszert már alkalmazzák, 85 százalék feletti újrahasznosítási arányt érnek el. A visszaváltás kitűnő eszköze lehet a műanyagszennyezés visszaszorításának is: akár 40 százalékkal csökkentheti az óceánokba kerülő műanyaghulladék mennyiségét” – mutatott rá a román kormány környezetvédelmi minisztere.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »