Kötelező lesz a szakáll Afganisztán egyik tartományában

A radikális iszlamista tálibok helyi tisztségviselői betiltották a szakállak leborotválását a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölte vasárnap az afgán sajtó.

Háfiz Rasíd Hilmend, a tálibok tájékoztatási és kulturális igazgatója az Etilaatroz című helyi lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a döntés a vallási szabályokat fenntartó tartományi rendőrségnek a helyi fodrász szalonok tulajdonosaival tartott tanácskozásán született.

A tálib hatóságok a közösségi médiában közzétett hivatalos körüzenetben figyelmeztették a fodrászokat annak következményeire, ha bizonyíthatóan levágták valakinek a szakállát.

A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat. Azóta felszámolták a koedukált felsőoktatást, a nőknek kötelezővé tették a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viseletét, s néhány tartományban nem engedik őket dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást. Ezen felül a lányoknak megtiltották, hogy a 6. osztályon túl iskolába járjanak.

Hírügynökségek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a tálibok a nőket elnyomva fogják-e irányítani az országot, ahogy azt a kilencvenes évek végén tették, vagy enyhítenek a szigoron. A kormány tagjainak szeptember elején közzétett hivatalos listája mindenesetre eléggé baljós, tele van olyan személyekkel, akik vagy jelenleg is az FBI körözési listáján szerepelnek vagy korábbi tevékenységeik miatt volt már dolguk a nemzetközi hatóságokkal.

A CNN alábbi összeállításában látható, hogy a miniszterelnök például az ENSZ szankciós listáján szerepel, a miniszterelnök-helyettes egy pakisztáni börtönben töltötte az előző évtizedet, a belügyminiszter pedig a Haqqani network nevű terrorszervezet vezetője. Érdekes módon a menekültügyi minisztert is Haqqaninak hívják, ő a belügyminiszter nagybátyja, és az FBI 2011-ben tűzött ki rá 5 millió dolláros vérdíjat.

Forrás: MTI dpa / CNN / Instagram

 

Friss hírek