Éjjel újra kitört az Etna

Éjszaka lezárták, majd szerda délelőtt újra megnyitották a szicíliai Catania repülőterét, melyet sűrű hamuréteg lepett el az Etna vulkán újbóli kitörése miatt. Catania polgármesteri hivatala szerda délelőtt figyelmeztetést adott ki, mivel a hamu beborította a város utcáit, házait is.

A Fontanarossa repülőtér ismét üzemel – közölte a cataniai légikikötő kommunikációs irodája, hangsúlyozva, hogy a pályákat sikerült megtisztítani a hamutól. Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint az Etna éjjel egy órakor ébredt fel: a délkeleti kráterből tört elő a láva mintegy háromezer méter magasban, és ezzel egy időben sűrű hamufelhőt lövellt ki magából, amelynek magassága elérte az öt kilométert. A hamu teljesen beborította a vulkánhoz közeli Nicolosi városát és a cataniai repülőteret is.

Catania polgármesteri hivatala szerda délelőtt figyelmeztetést adott ki, mivel a hamu beborította a város utcáit, házait is. Azt kérték, aki teheti, ne menjen utcára, mivel a hamuréteg síkossá tette az utakat és a járdákat. Otthon maradásra szólították fel a légzési betegségben szenvedőket és időseket. Az utcákon tanácsolt az orrot és szájat elfedő maszk viselése. Európa legmagasabb működő vulkánja év eleje óta rendszeresen kitör, februárban az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörését produkálta, a májusi kitörésről pedig az Euronews készített látványos videót.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »