Több mint 7 billió dollárt ér a világ top 100 márkája

A világ top 100 márkájának értéke több mint 2 billió dollárral emelkedett 2021-ben és elérte a 7,1 billió dollárt a Kantar BrandZ rangsora alapján. Ez több, mint Németország és Franciaország éves GDP-jének összege.

Az első helyen a tavalyi évhez hasonlóan az Amazon végzett, így immár sorban harmadik éve szerezte meg a világ legértékesebb márkája címet, márkaértéke 64%-kal 684 milliárd dollárra nőtt. Szintén megtartotta tavalyi második pozícióját az Apple, amely 74%-kal növelte márkaértékét, így már 612 milliárd dollárt ér az a bizonyos alma.

A fenti növekedéssel az Amazon és az Apple lettek a világon az első olyan márkák, melyeknek értéke meghaladja a fél billió dollárt, ráadásul a Kantar várakozásai szerint mindkét cég márkaértéke elérheti az 1 billió dolláros határt is a jövőben.

Az Amazon első könyvesboltja, kép forrása: Amazon

A harmadik helyre a Google jött fel, megelőzve a korábbi dobogós Microsoftot. Az újjáéledő reklámpiacnak köszönhetően, a Google márkaértéke 42%-kal 458 milliárd dollárra emelkedett.

A legértékesebb nem amerikai márka a kínai Tencent lett idén, 60%-os növekedéssel immár 241 milliárdot ér a kínai márka, ezzel pedig az ötödik helyet szerezte meg. Az idei top 10-be a Facebook, az Alibaba, a Visa, a McDonald’s és a Mastercard fért még be, a tavalyi évhez képest  új cég nem jutott be az első tízbe.

Feltörekvők

A kínai italgyártó Moutai kimaradt ugyan a top 10-ből, de márkaértéke egy év alatt több mint kétszeresére, 109 milliárd dollárra nőtt és ezzel a 11. helet szerezte meg. Szintén nagyot ugrott a Tesla, 275%-os márkaérték növekedésével értékeltsége 43 milliárd dollárra nőtt és az autógyárak között megszerezte az első helyet – összesítésben ez a 47. helyre volt elegendő.

A második legnagyobb növekedést a TikTok könyvelhette el 158%-kal, de a rivális Instagram márkaértéke is megduplázódott egy év alatt.

A Top 100-as összesítésbe idén 13 új márka került be, a legelőkelőbb, 12. helyen az Nvidia 105 milliárd dolláros értékkel, de a Tesla is idén szerepelt először a 100-as listán. További új belépők a Texas Instruments, a Qualcomm, a Zoom, az Intuit, az AMD, a Snapchat és a Spotify.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 71,2%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »