A Fed kész teljes eszköztárát bevetni az amerikai gazdaság támogatására

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért, kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a tavaly március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatszintet, és megismételte, hogy mindaddig ebben a tartományban tartja a sávot, amíg a munkaerőpiacon el nem érik a teljes foglalkoztatottságot, illetve amíg az infláció el nem éri és mérsékelten meg nem haladja egy időre a 2 százalékot.

Nem változott a masszív eszközvásárlási program sem: a kincstárjegyek esetében havi legalább 80 milliárd dolláros, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig havi legalább 40 milliárd dolláros ütemben folytatja eszközvásárlásait a Federal Reserve.

Az egyhangúlag meghozott döntéseket ismertető közleményében a nyíltpiaci bizottság megismételte, hogy kész teljes eszköztárát bevetni az amerikai gazdaság támogatására „ebben a kihívásokkal teli időszakban”, elősegítve ezáltal kettős mandátumának megvalósítását, az árstabilitás mellett a teljes foglalkoztatottság elérését.

A Fed azt akarja elérni, hogy hosszabb távon elérjék a 2 százalékos inflációt és a teljes foglalkoztatottságot. Mivel a pénzromlás üteme tartósan e hosszabb távú cél alatt maradt, a nyíltpiaci bizottság arra törekszik, hogy az infláció egy ideig mérsékelten 2 százalék fölött álljon, de idővel átlagosan 2 százalékos legyen, és a hosszabb távú inflációs várakozások továbbra is 2 százalékon maradjanak. A testület jelezte, hogy ezen célok eléréséig fenn szándékozik tartani a laza monetáris politikát.

A Fed megítélése szerint az amerikai gazdaság és a foglalkoztatás mutatói erősödtek, de a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatok teljesítménye gyenge maradt a javulás ellenére is, miközben az infláció emelkedett, jórészt átmeneti tényezők hatására. A gazdaság pályájának alakulása jelentősen függ a koronavírus-járvány alakulásától. A védőoltási kampányban elért eredmények valószínűleg tovább csökkentik a közegészségügyi válság gazdaságra gyakorolt hatását, de a gazdasági kilátásokat fenyegető kockázatok továbbra is fennállnak.

A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy továbbra is nagy figyelmet fordít a friss információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatására, és készen áll arra, hogy szükség esetén kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják céljainak elérését.

A kamatdöntő ülés után kiadott friss gazdasági előrejelzésében a nyíltpiaci bizottság a márciusi várakozásaihoz képest jelentősen javította a gazdasági növekedésre és az infláció alakulására vonatkozó számokat, míg a FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) arról tanúskodik, hogy a többség 2022-ben is zéró közeli kamatszintre számít. A jegybankárok friss előrejelzésének mediánja szerint az irányadó kamat idén és jövőre nem változik, 2023-ben viszont 0,6 százalékra emelkedik. A márciusi prognózishoz képest a 2023-es évre vonatkozó várakozás 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a hosszabb távú várakozás 2,5 százalék maradt.

  • Kapcsolódó:

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) idén 7,0 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal, 2023-ben pedig 2,4 százalékkal növekedhet a FOMC-tagok új prognózisa szerint. A márciusi előrejelzéshez képest az ideit 0,5, a 2023-ast pedig 0,2 százalékponttal javították, míg a jövő évi nem változott.

A munkaerőpiacon enyhe javulás várható. Az előrejelzések mediánja szerint a munkanélküliségi ráta idén 4,5 százalék, jövőre 3,8 százalék, két év múlva 3,5 százalék, hosszabb távon pedig 4,0 százalék lehet. Márciushoz képest csak a jövő évre vonatkozó prognózis javult hajszálnyit, 0,1 százalékpontot.

A személyes fogyasztói kiadások árindexét idén 3,4 százalékra, jövőre 2,0 százalékra, 2023-ra pedig 2,2 százalékra várják. A márciusi mediánhoz képest az idei várakozás egy teljes százalékponttal emelkedett, a következő két évre pedig 0,1-0,1 százalékpontot. Hosszabb távon továbbra is 2,0 százalékot valószínűsítenek a jegybankárok.

Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén 3,0 százalék, a következő két évben pedig 2,1 százalék lehet. Márciushoz képest az idei érték 0,8 százalékkal, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal magasabb.

A kamatdöntő ülés után kiadott közlemény és friss gazdasági előrejelzés hatására csökkentek az irányadó New York-i tőzsdeindexe, a tízéves amerikai államkötvényhozamok pedig 1,49 százalékról 1,55 százalékra kúsztak fel.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »