Egyre többen tiltakoznak a gyermekeknek szóló Instagram miatt

44 államügyész és szövetségi jogászok arra kérik a Facebookot, hogy szakítsa meg a gyermekeknek szóló Instagram szolgáltatásának fejlesztését a közösségi média egészségre ártalmas hatásai és a gyermekek védelmének múltbéli hiányosságai miatt.

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a Facebook már fejleszti a 13 év alatti korcsoportnak szánt Instagram applikációt, amelyet a cég belső kommunikációjában Instagram Youth-ként emlegetnek.

Az Instagram standard verzióját hivatalosan 13 éves kortól lehet használni, de maga a cég is elismeri, hogy sokan hazudnak a valós életkorukról és fiatalabb koruk ellenére használják a szolgáltatást. Az új applikációval a Facebook a 13 évnél fiatalabb gyermekeknek is legálisan elérhetővé tenné a szolgáltatást, de az ötlet ellen egyre többen tiltakoznak.

A Facebook ugyan tenne lépéseket az Instagram Youth-on elérhető tartalmak korlátozására, például kijelentették, hogy egyáltalán nem használnának reklámokat az applikációban és tartalmazna szülői felügyeleti elemeket is a program, de ez a hatóságokat eddig nem győzte meg.

A gyermekek védelme az online tartalmak okozta károktól úgy tűnik az egyik olyan problémakör, amelyben a demokraták és a republikánusok egyetértenek, így a vállalatnak nem lesz könnyű dolga, ha végig akarja vinni terveit.

Az államügyészek által Mark Zuckerbergnek címzett hétfői levélben a kétpárti csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi média használata, kifejezetten az Instagram is, negatív hatással van a gyermekek szellemi jólétére, csökkenti az önbecsülést és az ilyen fiatal korú  gyermekek még nincsenek felkészülve azokra a kíhívásokra, amelyeket egy Instagram-fiók használata okozhat. Ide tartozik a magánélet, az internetes posztok állandósága és annak eldöntése, hogy mit helyes megnézni és megosztani, illetve mit nem.

Azt is megemlítették, hogy a Facebook és az Instagram 2020-ban 20 millió olyan képet jelentett, amely gyermekek szexuális bántalmazásával volt kapcsolatban.

A tisztviselők szkeptikusak azzal kapcsolatban is, hogy a Facebook képes-e valóban betartani a gyermekek védelmére szóló ígéreteit, mivel a múltban már előfordultak negatív példák. Egy 2019-es hírt idéztek, melyben a szintén a Facebookhoz tartozó, 6-12 év közötti gyermekekre célzott Messenger Kids applikáció fejlesztési hiányosságát írták le. A program ugyanis elviekben csak olyan személyekkel enged csevegést folytatni, akiket a szülők korábban engedélyeztek – mégis, ezt a korlátozást meg lehetett kerülni, így a gyermekek olyan chatcsoportokhoz is csatlakozhattak, ahol idegenekkel beszélgethettek.

Egy másik példában pedig az Instagramot vették elő, ahol az algoritmus hibája miatt evési rendellenességekkel küzdő felhasználóknak reklámoztak diétával kapcsolatos tartalmakat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A teljes cikk a CNBC-n, angol nyelven olvasható.

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »