Katonai technológiák miatt blokkolja egy motorgyártó cég eladását a norvég kormány

Norvégia nem fogja engedélyezni, hogy a brit Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat eladja a tulajdonában lévő, norvég Bergen Engines hajómotort gyártó vállalatot az orosz TMH Group cégnek – tájékoztatta Monica Maeland igazságügyi miniszter kedden az oslói parlamentet.

A norvég kormány március 9-én jelentette be, hogy nemzetbiztonsági okokból átmenetileg felfüggeszti a Bergen Engines értékesítését az orosz vállalatnak.

„Elegendő adat áll már a rendelkezésünkre annak megállapításához, hogy nem szabad átengednünk a vállalatot egy olyan csoportnak, amely velünk biztonsági együttműködést nem folytató ország ellenőrzése alatt áll” – fogalmazott a miniszter.

A Bergen Engines gyára Norvégia nyugati partján található és már több mint 20 éve a brit Rolls-Royce tulajdonában van. A Bergen Engines látja el a NATO-tag Norvégia haditengerészetét és a globális hajózási iparágban is fontos szerepet tölt be.

“A Bergen Engines által birtokolt technológia és az általuk készített motorok jelentős katonai stratégiai értékkel bírnak, így az ezekhez történő hozzáférés megnövelné az orosz katonai képességeket.”  – közölte közleményében a norvég kormány.

Norvégia és Oroszország viszonya a hidegháború után javulni kezdett, de a Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása óta ismét feszültebbé vált, amit a határ mindkét oldalán a katonai létesítmények bővítése és az egyre gyakoribbá váló hadgyakorlatok jeleznek.

A Rolls-Royce az elmúlt hónapban jelentette be, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt életbe léptetett szanálási programja keretében 150 millió euróért értékesíti a norvég gyárat az orosz THM csoportnak.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »