Belgium szerint aggályos az EU által tervezett vakcinaútlevél

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban – várhatóan március 17-én – bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-üzenetében.

Ursula von der Leyen arról tájékoztatott, hogy az oltási könyv szerepét betöltő új uniós immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

„Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét” – fogalmazott.

A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is, hogy az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az adatvédelmet és a magánszférát. A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából – tette hozzá von der Leyen.

A bizottság elnöke, aki a múlt héten videokonferencia keretében tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta, a tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Belgium máris figyelmeztetett

Bár a tényleges megvalósítás még hónapokra van, Sophie Wilmes belga külügyminiszter – aki egyébként tavaly októberben az intenzív osztályt is megjárta a koronavírus-fertőzéssel – egy közösségi oldalra feltöltött üzenetben reagált az Európai Bizottság uniós oltási igazolványra vonatkozó bejelentésére .

A belga miniszter jó ötletnek nevezte egy szabványosított európai rendszer bevezetését, amely – mint mondta – lehetővé tenné, hogy egyetlen digitális tanúsítvány álljon rendelkezésre az oltásokról és tesztekről. Ugyanakkor zavarosnak nevezte az útlevél kifejezést az igazolás célját illetően, és ellenezte, hogy összekapcsolják a szabad utazást a vakcinaútlevél birtoklásával.

Wilmes elvetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen közös európai rendszerhez, véleménye szerint ugyanis alapvető fontosságú a megkülönböztetés-mentesség elvének tiszteletben tartása. Az oltás pedig – mint emlékeztetett – nem kötelező, továbbá még nincs egyetemes hozzáférés sem az oltóanyagokhoz.

https://www.instagram.com/p/CLHu9CjhYcx/

Forrás: MTI / The Independent

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »