A friss munkanélküliségi adatok igazolták Powell óvatosságát

Enyhén csökkent, de továbbra is rendkívül magas szinten maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy a koronavírus-járvány továbbra is akadályozza a munkaerőpiac erős javulását.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 793 ezer volt a február 6-ával zárult héten, ami 19 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 779 ezerről 812 ezerre felhúzott értéknél. Elemzők jobb adatot, 757 ezres számot vártak. Egy évvel ezelőtt mindössze 204 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma még mindig jócskán meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezres heti csúcshoz képest azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent az új kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 33.500-zal, 824.000-re mérséklődött a múlt héten – egy évvel korábban 209.250-en állt ez a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a január 30-ával végződött héten 145.000-rel, 4.545.000-re süllyedt – az elemzők itt is jobb adatra, 4,49 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 157.500-zal, 4.748.750-re esett, de ez még mindig majdnem háromszorosa az egy évvel korábbi 1,71 milliós számnak.

Egy ideig még nem lesz monetáris szigorítás

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerda esti beszédében elismerte, hogy a munkaerőpiaci feltételek javulása megállt az utóbbi hónapokban, mert a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások újra kemény csapást mértek az éttermekre és más egyéb, a fogyasztókkal közvetlen fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásokra. Kijelentette, hogy a Fed nem fog alapkamatot emelni, amíg a munkaerőpiac teljesen helyre nem áll, de ehhez önmagában nem lesz elég a Fed támogató politikája, a kormányzati és a magánszektor aktív hozzájárulására is szükség van.

Jerome Powell, a Fed elnöke. Kép forrása: Flickr.com

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a múlt héten 25 százalékkal esett vissza az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, és már a negyedik egymást követő héten volt kimutatható csökkenő tendencia. Ha ez a trend tartósnak bizonyul, és a védőoltások beadása jól halad, mind több vállalkozás indíthatja el újra a munkát.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani.

A tavaly februári 152,2 milliós foglalkoztatottsági szinthez képest csaknem tízmillióval kevesebben dolgoztak januárban az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »