A hadsereg átvette a hatalmat Mianmarban

A mianmari hadsereg hétfőn – azt követően, hogy „választási csalásra” hivatkozva őrizetbe vették az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet, az ország elnökét – egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az időre Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át – írja a Reuters.

A fővárosban, Nepjidában és Yangonban az éjszaka leple alatt katonák lepték el az utcákat, megszakították a telefon- és internetkapcsolatot, továbbá később az állami televízió adását is letiltották.

A puccs, amely sok évvel visszaveti a demokráciáért tett erőfeszítéseket az országban, a lakosság nagy részét teljesen váratlanul érte. Yangonban reggel az emberek rohantak a piacokra bevásárolni, míg mások az ATM-eknél sorakoztak fel készpénzfelvétel céljából. A bankok ezt követően a gyenge internetkapcsolat miatt felfüggesztették szolgáltatásaikat.

A katonai vezetés azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy Aung Szan Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) csalással nyert a novemberben tartott választásokon. Az NLD egyébként 83%-os többséggel győzött.

A nemzetközi közösség azonnal reagált, az országok sorra ítélik el a történteket.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében „az országszerte tartott razziák során jogellenesen őrizetbe vettek” szabadon bocsátására szólított fel. „A választások eredményét tiszteletben kell tartani, és vissza kell állítani a demokratikus rendet” – tette hozzá.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője közleményében kiemelte, hogy a korábbi évtizedek fájdalmas emlékeit idéző államcsíny sérti az ország alkotmányát.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »